Crna hronika
412

Općinski sud u Sarajevu naložio da se Klixu vrate predmeti oduzeti u pretresu!

Piše: E. F.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Vijeće Općinskog suda u Sarajevu danas je donijelo rješenje kojim je uvažilo žalbu pravnih zastupnika portala Klix.ba, a povodom privremenog izuzimanja predmeta u pretresu prostorija našeg portala, koji je prošle sedmice obavljen po naredbi Općinskog suda u Sarajevu.

Tako će se, kako je za Klix.ba kazala Amra Hodžić, glasnogovornica Općinskog suda u Sarajevu, privremeno oduzeti predmeti i po pravomoćnosti ovoga rješenja vratiti direktoru portala Klix.ba Dariju Šimiću i glavnom i odgovornom uredniku Jasminu Hadžiahmetoviću.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ima pravo žalbe na pomenutu odluku. Podsjetimo, nalog za pretres je potpisao sudija Igor Todorović, dok je u ime Tužilaštva Kantona Sarajevo zahtjev za pretres podnijela tužiteljica Suada Pašić.

Pravni zastupnici portala Klix.ba su u zakonom predviđenom roku uložili žalbu na nezakonto izuzimanje stvari koje su trebale biti predmet vještačenja, a u vezi sa aferom "Dva papka", odnosno snimkom na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o "kupovini" zastupnika u narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine. Podsjećanja radi, Klix.ba je ovaj snimak objavio 15. novembra, nakon čega su počeli pritisci na našu redakciju.

Tužilaštvo s druge strane nastavlja rad kada je riječ o istrazi o regularnosti obavljenih pretresa.

"Tužilaštvo i dalje nastavlja vršiti provjere u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti prilikom izvršenja predmetnog pretresa", rekao je ranije danas za Klix.ba glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Alem Hamzić.

Nakon pretresa je i Udruženje BH novinari uputilo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Uredu disciplinskog tužitelja, prijavu protiv Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, tužiteljice Suade Pašić i glavne tužiteljice Dalide Burzić, te Općinskog suda u Sarajevu, postupajućeg sudije Igora Todorovića i predsjednice Janje Jovanović zbog utvrđivanja zakonitosti naloga za pretres redakcije portala Klix.ba.