SIPA
0

Oduzeta veća količina naoružanja u Čapljini

FENA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u srijedu na području Čapljine uhapsili I.M. i D.D. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom i neoovlaštenog prometa drogama.

Kako je saopćila SIPA, u akciji koja je izvedena po nalogu Suda BiH, a u saradnji s pripadnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršena je i pretraga porodičnih kuća uhapšenih osoba i vozila kojim je upravljao D.D., kada je pronađena i izuzeta veća količina naoružanja, minsko-eksplozivinih sredstava i narkotika.

U akciji su zuzete: dvije poluautomatske i četiri automatske puške, vojnička puška 7,9 mm, puška "kratež", dva ručna raketna bacača "zolja", devet tromblonskih mina, 12 ručnih bombi, 12 okvira za pušku, tri kilograma privrednog eksploziva "amonal", veća količina puščanih metaka i biljna zeljasta materija i sjemenke koje izgledom i svojstvima asociraju na indijsku konoplju.

Tokom višemjesečnih istražnih aktivnosti koje su prethodile jučerašnjoj akciji policijski službenici SIPA-e su došli u posjed i šest ručnih raketnih bacača "zoIja", ručnog raketnog bacača RPG, dvije tromblonske kumulativne mine, dva tromblonska metka, BRK M 79, dva kilograma TNT te pištolja 7,65.

Uhapšene osobe su nakon kriminalističko-tehničke obrade u prostorijama SIPA-e predate Tužiteljstvu BiH na postupanje.