Rekord u RS-u
5

Oduzeta imovina od pola miliona KM stečena izvršenjem krivičnog djela

FENA
Okružni sud u Banjoj Luci
Okružni sud u Banjoj Luci
Okružni sud u Banjoj Luci prihvatio je danas sporazum o priznanju krivice Specijalnog tužilaštva RS-a sa osumnjičenim Dariom Brkićem zbog krivičnog djela organiziranja nedozvoljenih igara na sreću i njemu će biti oduzeta imovina od pola miliona maraka pribavljena izvršenjem ovog krivičnog djela.

To je u RS-u zasad rekordan iznos imovine stečene izvršenjem krivičnog djela koja će biti oduzeta, nakon što je okončan sudski postupak, u ovom slučaju - priznanjem krivice.

Sporazum je također predviđeno da se Brkiću izrekne kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci, a svjedočit će protiv ostalih optuženih i trenutno osumnjičenih u ovom slučaju.

Dario Brkić uhapšen je početkom decembra 2011. akciji policije RS-a pod naziva “Kubikus” usmjerenoj na otkrivanje organizirane kriminalne grupe koja se bavila nelegalnim priređivanjem igara na sreću.

Tokom akcije, koja je provedena u 16 općina RS-a, pretreseno je 39 lokacija, oduzeto oko 270.000 KM gotovog novca, pet skupocjenih vozila vrijednosti oko 400.000 KM i više stotina računara.

Brkić je priznao da je od novembra 2010. godine pa sve do hapšenja u akciji "Kubikus" 7. decembra prošle godine organizirao ilegalno kockanje putem internet aplikacije "Texas Hold'em" pokera.