Bosanski Novi
0

Održan protestni skup zbog hapšenja navodnih vehabija

FENA
U Blagaj Rijeci kod Novog Grada (Bosanski Novi) danas je održan protestni skup Bošnjaka povodom nedavnog hapšenja njihovih sugrađana Samira Blagajčevića i Hajrudina Dedića.

Njih dvojicu i još tri osobe je 12. augusta uhapsio MUP RS-a na području Novog Grada i Kozarske Dubice (Bosanske Dubice) zbog sumnji da navodno imaju veze s vehabijskim pokretom u BiH, a poslije saslušanja pušteni su na slobodu.

Oko 150 bošnjačkih povratnika danas je protestnim okupljanjem izrazilo nezadovoljstvo povodom njihovog hapšenja.

Uime organizatora skupa, Udruženja povratnika Novi Grad/Bosanski Novi, Selim Mehić je rekao da privedeni Samir Blagajčević i Hajrudin Dedić nisu to što im je neko želio pripisati.

Takav stav iznio je i Elvir Vakufac, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Novom Gradu, koji je dodao da vjerska zajednica nikada ne bi stajala iza kriminalaca ili terorista, pa ni u ovom slučaju.

Munir Šehović, predsjednik Udruženja logoraša u općini Novi Grad kazao je da ih ovaj slučaj podsjeća na ratne strahote ’90-ih godina, javio je Radio RS-a.

Prisutnim na današnjem protestnom skupu obratio se i Senad Bratić, potpredsjednik Skupštine općine Novi Grad, koji je rekao da je organizacija povratnika i Bosanskog Novog/Novog Grada odlučila dati podršku porodici Blagajčevića pošto su žrtve “akcije, koja je provedena tako kako je provedena, ipak žene i djeca”.

On je dodao da niko ne spori pravo da institucije rade svoj posao, međutim način kako se to provodi mora da bude primjeren mjestu i vremenu u kojem živimo.

Na kraju skupa govorio je i jedan od privedenih u akciji policije RS-a 12. augusta Samir Blagajčević, koji je rekao da nikada “nije pripadao ni paravojnim ni paravjernim organizacijama“.

On je zahvalio na podršci i upitao da li je on opasan zato što čisti školu, jer je zaposlen kao higijeničar u područnoj školi u Blagaj Japri.

"Ja sam običan građanin ove države i samo želim da hranim svoju porodicu, i to mi je jedina i dovoljna briga", naveo je Blagajčević.

Protestni skup u Blagaju protekao je mirno, uz prisustvo policije RS-a i brojne novinarske ekipe.

Podsjećamo, iako je na početku akcije policije RS-a, 12. augusta, saopćeno da se provodi zbog neovlaštenog posjedovanja oružja, zaplijenjena je izvjesna količina "gasnih pištolja i zračnih pušaka, mobilnih telefona, računarske opreme, laptop i kućni računari".

Akcija je provedena i u selima Blagaju, odakle je Blagajčević, i Urijanskim Brdima, gdje žive bošnjački povratnici.

Po njenom završetku je rečeno da je “jedna u nizu preventivnih aktivnosti koje policija RS-a provodi radi suzbijanja potencijalno opasnih djelovanja po javnu bezbjednost”.

Tada je na području Novog Grada i Kozarske Dubice pretreseno šest objekata, a privedeni su Osman Kekić, zvani Abdul Aziz, Mirsad Crnalić, Ethem Gaši, Hajrudin Dedić i Semir Blagajčević.