Crna hronika
0

Odgovorni u zadruzi "Puž" prijavljeni tužilaštvu

FENA
Centar javne bezbjednosti Banja Luka podnio je izvještaj protiv direktora Zadruge "Puž" iz Banje Luke K. A. (1940.), zatim R. B. (1932.), predsjednika Upravnog odbora te zadruge i V. B. (1949.), zaposlene kao blagajnice u Zadruzi.

Izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, posluga i nesavjesno privredno poslovanje.

U svojstvu direktora Zadruge K. A. je zloupotrijebio službeni položaj i početkom 2004. neovlašteno ustupio izradu idejnih projekata za farmere Agenciji «Multi prahis» Banja Luka i time oštetio Zadrugu za 15.300 KM.

Kao odgovorna osoba Zadruge prijavljeni je izdavao usmene naloge za prepravke ranije utvrđenih iznosa kilaže puža na otpremnicama, čime je neistinito prikazivao stanje i oštetio zadrugare za iznose od 4.800 KM.

Također je u više navrata uzimao pozajmice s blagajne u iznosu od 9.400 KM, što je odobravao i predsjedniku Upravnog odbora za lične potrebe, a bez odluka nadležnih organa Zadruge, čime je kršio propise o poslovanju i prouzrokovao imovinsku štetu Zadruzi od 10.600 KM.

Trećeprijavljena je pomagala direktoru i po njegovom usmenom nalogu prepravljala otpremnice i naknadno upisivala nove podatke zbog neistinitog prikazivanja stanja, saopćeno je danas iz MUP-a RS-a.