Kačapor i dalje u Austriji
0

Odgođeno suđenje za pucnjavu u 'Incognitu'

Piše: A. Kovač
U sarajevskom Kantonalnom sudu jutros je ponovo odgođen početak suđenja Elvisu Hodžiću, Osmanu Vantiću i Jasminu Kosu, akterima pucnjave u kafiću "Incognito" koja se dogodila 16. novembra 2008. godine, te Fikretu Kajeviću i Bahriji Kačaporu, koji su optuženi za pomaganje počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.

Suđenje je odgođeno zbog neprisustva optuženog Kačapora koji je se trenutno nalazi u austrijskom pritvoru, a uhapšen je 25. septembra ove godine zbog sumnje da je počinio privredni kriminal.

Novi termin za početak suđenja zakazan je za 29. oktobar ove godine, a odluka o tome da li će Kačapor biti pušten na slobodu iz austrijskog pritvora ili će mu, pak, pritvor biti produžen, očekuje se sutra.

I ranije je odgađan početak ovog suđenja jer je sutkinja Dalida Burzić, predsjedavajuća Sudskog vijeća u ovom predmetu, bila na bolovanju. Međutim, ona se vratila s bolovanja, a prema njenim riječima optuženi Koso je još u augustu mjesecu sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivnje. Odluku o prihvatanju ili odbacivanju sporazuma Sudsko vijeće će naknadno donijeti.

Prema optužnici Hodžić i Vantić terete se za pokušaj ubistva Fatmira Mujaja, dok je Koso optužen za izazivanje opće opasnosti. Kačapor i Kajević, prema optužnici, nakon pucnjave pomogli su prvooptuženom u ovom predmetu Elvisu Hodžiću, te Mersedu Hadžiću, koji još nije uhapšen, da pobjegnu s lica mjesta.