Izvještaj FUP-a protiv 3 osobe
0

Nudili lažno zaposlenje u inostranstvu

Sarajevo-x.com
Policijski službenici Federalne uprave policije su danas 22. aprila 2009. godine Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijeli Službeni izvještaj protiv tri lica: J. R. (1972) rođenog u Novom Mestu, R. Slovenija; A. K. (1976) rođenog u Koperu, R. Slovenija i A. T. (23) iz Maribora, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela "UdruživaIznje radi činjenja krivičnog djela“ član 340. KZ FBiH i "Pomaganje" član 33. , a u vezi sa članom 294. KZ FBiH.

Postoji osnov sumnje da su imenovani u periodu 9. mart - 21. april 2009. godine izvršili prijevaru nad više fizičkih lica sa područja Bosne i Hercegovine, te su na taj način protupravno pribavili materijalnu korist u iznosu od oko 7.000 eura. Naime, J. R. je na području BiH osnovao fiktivnu firmu "Lomex Construction", te su sa više fizičkih lica sa područja BiH potpisivali ugovore za posao u inostranstvu, s tim da ni jedan od tih ugovora nije nikada realizovan, niti je to bilo planirano.

Imenovani su reklamirali svoje ponude putem sredstava informisanja i printanih letaka, a za usluge obezbjeđenja vize depozita i smještaja zainteresovani su morali uplaćivati po 185 eura.

Policijski službenici Federalne uprave policije su tokom jučerašnjeg dana slobode lišili A. K. koji je u trenutku lišenja slobode bio u prostorijama pomenute firme, nakon čega je predat nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Federalna uprava policije ovom prilikom poziva sve građane koji su dali novac predstavnicima navedene firme da se jave našem Operativno-komunikacijskom centru putem broja telefona: 033 261 300 i 033 261 301.