Sarajevo
0

Nova provala u Hram Preobraženja Gospodnjeg

FENA
Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu
Hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu
Nepoznati počinioci su u noći između 26. i 27. januara, uoči velikog srpskog praznika Svetog Save, provalili u pravoslavni Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu i crkvenu salu te ispreturali stvari, saopćila je danas Informativna služba Mitropolije dabrobosanske.

Paroh dolački u Novom Sarajevu protojerej stavrofor Jadran Danilović rekao je da je provala otkrivena jutros u osam sati kada su on i vjernici došli na svetu liturgiju povodom praznika Svetog Save.

"Provalnici su ušli u Hram kroz prozor na sjevernoj strani crkve, okrenutoj prema ulici, a potom su ispreturali crkvene stvari kao i prikupljenu pomoć za postradale u prošlogodišnjim poplavama", istakao je paroh Danilović.

Naveo je da provalnici iz ovog hrama nisu odnijeli ništa, ali su iznijeli ikonu Svetog Save u bakrorezu i pošto je, vjerovatno, nisu mogli razbiti, bacili je u dijelu crkvenog dvorišta između hrama i crkvene sale.

Po njegovim riječima, provalnici su razbili i prozor na crkvenoj sali koja se nalazi uz Hram, gdje su, također, obavili premetačinu, ali nisu ništa odnijeli.

Paroh Danilović je istakao da je u posljednjih 10 godina bilo više od 30 provala u ovaj hram i njegovih skrnavljenja, dodajući da su se svi desili za vrijeme velikih pravoslavnih praznika, poput Božića, Vaskrsa, Preobraženja i drugih.

O ovome događaju obaviještena je policija Kantona Sarajevo koja je obavila uviđaj.