Crna hronika
4

Nova krađa kablova i imovine Telemacha

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području Zenice u četvrtak u kasnim večernjim satima na mjestu Zacarina do broja 5, nepoznate osobe izvršile su namjerno presijecanje optičkog kabla i otuđivanje imovine kompanije Telemach, čime je više hiljada građana ostalo bez usluga televizije, interneta i fiksnog telefona.

Kvar je, međutim, brzom reakcijom tehničkih ekipa tokom noći otklonjen, kaže se u saopćenju kompanije Telemach kojim, kako ističu, žele na adekvatan način pružiti informacije pretplatnicima o stvarnom razlogu prekida njihovih usluga, a koji su osjetili korisnici Telemacha i Telekabela na području Zenice i okoline.

Iz Telemacha podsjećaju da je ovo već drugi namjerni prekid optičkog kabla kompanije Telemach u zadnja četiri dana. Naime, nepoznate osobe su na nepristupačnom terenu u šumi između Seoca i Puhovca, okolina Zenice, u večernjim satima 8. decembra iskopale i također prekinule optičke kablove Telemacha.

"Ponovni otvoreni napadi na Telemach primjer su necivilizirane i kriminalne borbe protiv onog za što se danas Telemach zalaže na tržištu BiH. Prije svega je to stvaranje konkurentnog telekomunikacijskog okruženja u BiH čiji građani teže dostizanju demokratskih, konkurentskih i pravnih standarda Evropske unije. Mogućnost izbora morala bi biti zagarantovana svim građanima, a regulacija bi morala osigurati zaštitu svih sudionika na tržištu radi stvaranja konkurentnih usluga i lakšem odabiru pružatelja usluga", kaže se, između ostalog u saopćenju Telemacha.

O tom događaju je, kako ističu iz Telemacha, obaviještena nadležna policijska uprava koja je na obje lokacije izvršila uviđaj.

U Telemachu se nadaju brzom otkrivanju počinitelja i podsjećaju da je, u saradnji s policijom, prilikom sličnih događaja u Sarajevu, ranije ove godine, to uspješno riješeno.

"Izvinjavamo se svim našim pretplatnicima s područja Zenice koji zbog ovog događaja nisu u spomenutom periodu mogli koristiti naše usluge. Molimo sve građane da ukoliko primijete osobe koje pokušavaju oštetiti Telemach instalacije i prekinuti distribuciju Telemach usluga, da o tome odmah obavijeste nadležnu policijsku upravu i Telemach na broj 033 756 585", kaže se u saopćenju Telemacha.