Kako je Saltaga trošio novac
0

Nova budžetska afera na Pravnom fakultetu UNSA

Piše: A.Kovač
Pravni fakultet Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Pravni fakultet Sarajevo (Foto: Sarajevo-x.com)
Naredba o pokretanju istrage u slučaju "Pravni fakultet", kojom bi, prema nezvaničnim informacijama, bili obuhvaćeni profesori Fuad Saltaga, Bajro Golić i Zdravko Lučić, te još dvojica njihovih kolega još uvijek nije izdata.

"Tužiteljica Dijana Milić, koja vodi ovaj slučaj je već četiri sedmice na bolovanju. Dok se ona ne vrati, jer ona vodi ovaj predmet, ništa se ne može poduzeti“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Damir Alić, portparol tuzlanskog Tužilaštva.

Podsjećamo, u martu ove godine, pred Općinskim sudom u Tuzli, Jasmin Mašić, nekadašnji vozač Vlade Tuzlanskog kantona, osuđen je na godinu dana zatvora zbog prevare studenata, dok je oslobođen optužbe za navođenje na prostituciju studentica tuzlanskog odjeljenja Pravnog fakulteta Sarajevo.

Tužiteljica Milić je mjesecima provjeravala dokumentaciju kako bi utvdila da li su u tuzlanskom odjelu Pravnog fakulteta Sarajevo profesori, studenti i druge osobe počinili krivična djela u vezi s navodnom prodajom ispita za novac i pružanja seksualnih usluga. Predistražnim radnjama, prema nezvaničnim informacijama, bili su obuhvaćeni i profesori Saltaga, Golić i Lučić.

Iako se otvaranje istrage očekivalo još prije mjesec dana, do sada je sve ostalo samo na predistražnim radnjama.

I dok ova istraga nije ni otvorena Pravni fakultet potresuju nove afere.

Naime, budžetska inspekcija Kantonalnog ministarstva finansija završila je izvještaj o trošenju novca od 2005. do 2009. godine odnosno u vrijeme mandata dekana Fuada Saltage.

Inspekcija je, kako je to u izjavi medijima potvrdio Borislav Petrović, novi dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu, utvrdila nepravilnosti, koje se odnose na netransparentno trošenje vanbudžetskog novca, odnosno onog koji fakultet "sam zarađuje", a koji zapravno uplaćuju studenti. Radi se o troškovima poput honorara, dnevnica, putnih naloga, reprezentacije i slično, a u izvještaju je konstatovano da evidencije o trošenju ovog novca nisu bile dovoljno precizne.

Također, prema izvještaju, precizno nisu vođene ni evidencije o tome koliko nastavnici redovno održavaju predavanja i konsultacije.