Crna hronika
0

(Ne)Sigurnost saobraćaja na cestama FBiH

Sarajevo-x.com
Svjedoci smo svakodnevnih vijesti o saobraćajnim nesrećama koje nerijetko prođu bez žrtava i teško ozlijeđenih osoba. Česti kolapsi saobraćaja, svakodnevne gužve, nervoza vozača i neuslovne ceste, dodatno ugrožavaju sigurnost saobraćaja. Sudeći prema podacima Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, moglo bi se reći da su bh. ceste mjesta na kojima godišnje pogine najveći broj naših sugrađana.

Stanje sigurnosti saobraćaja u periodu januar - septembar 2007. godine, u odnosu na isti period 2006., karakteriše veliko povećanje broja saobraćajnih nezgoda, kao i povećanje broja poginulih i povrijeđenih osoba. Uzrok u većini slučajeva je neprilagođena brzina uslovima i stanju na putu.

Na putevima i u naseljenim mjestima na području Federacije BiH, u periodu od januara do septembra 2007. godine dogodile su se 20.794 saobraćajne nesreće od čega 159 saobraćajnih nezgoda sa poginulim, 4.171 sa povrijeđenim osobama kao i 16.464 sa materijalnom štetom. U ovim nezgodama poginulo je 178 osoba, 1.188 je zadobilo teže povrede, a 5.004 je lakše povrijeđeno, stoji u zvaničnom izvještaju Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tehnička neispravnost vozila također je jedan od faktora sve učestalijih saobraćajnih nesreća u našoj državi.

Uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda u 5.267 je neprilagođena brzina uslovima i stanju na putu, u 1.025 saobraćajnih nezgoda razlog smrtonosnih nesreća bila je vožnja pod utjecajem alkohola, u 90 klizav kolovoz, a u 41 saobraćajnoj nezgodi uzrok je nedostatak saobraćajne signalizacije.

Prema broju poginulih i povrijeđenih učesnika u saobraćaju najugroženija kategorija su bili vozači. Posmatrajući saobraćajne nezgode po kategoriji puta, najviše ih se dogodilo na saobraćajnicama u naseljima i na magistralnim putevima.