Krv i lom u neredima
0

FOTO / Navijač Sarajeva V. Puljić poginuo u Širokom

Sarajevo-x.com
Široki Brijeg, Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis.info
Navijač Sarajeva Vedran Puljić poginuo je u pravoj drami koja se danas popodne odvijala u ovom gradu, uoči odigravanja meča između tamošnjeg nogometnog kluba i gostujuće ekipe Sarajeva. Veći dio navijačke grupe Horde zla pod jakom policijskom pratnjom ispraćen je prema Mostaru, a preostalima se u domovima zdravlja ukazuje medicinska pomoć.

Nakon uličnog rata koji je tamo vođen više vozila hitne pomoći otišlo je prema Mostaru. Zapaljeno jedno policijsko vozilo, uništeno mnogo drugih, staklo je svuda po ulicama, a čula se i upotreba automatskog oružja. 15 navijača i 16 policajaca povrijeđeno je u neredima.

Dolaskom specijalaca iz Mostara haos je donekle stavljen pod kontrolu, a navijače Sarajeva, koji su prema nekim informacijama, isprovocirani po dolasku u Široki, na odlasku nazad u autobuse domaći fanatici gađali su kamenicama.

Igrači Sarajeva sve ovo vrijeme su proveli u svlačionici. Od odigravanja utakmice nema ništa, a novi termin će naknadno odrediti Nogometni savez BiH.

Prema izjavama očevidaca, u Širokom je tokom nereda pukla cijev vodovodnog sistema, nakon čega je jedan dio stanovništva ostao bez vode, dok su u pojedinim dijelovima grada nastale poplave. Tokom intervencije specijalnog odreda, kako saznajemo, oduzeta je i određena količina pištolja te jedan kalašnjikov.

Izvještač Hrvatske televizije iz Širokog Brijega Miljenko Karačić u večernjem dnevniku je javio da je okidač nereda bio momenat kada je policija kod navijača Sarajeva pronašla predmete neprimjerene za utakmicu, nakon čega su ovi pobijesnili. Jedan je navodno oteo i pištolj od policajca te počeo pucati njime, što je pokrenulo i navijače Širokog, te opću tuču. Sukob navijača dvaju klubova je rezultirao lomljenjem svega na šta su naišli. Navijači su navodno upadali i u privatne kuće, do kojih su stizali i meci.

HTV također izvještava da su četiri povrijeđena navijača u životno opasnom stanju u bolnici u Mostaru.

Posljednje informacije kojima raspolažemo je da će povrijeđeni navijači biti transportirani u Sarajevo, gdje je već u Centru urgentne medicine spremno 7 ljekara koji će izvršiti njihovo zbrinjavanje.

Premijer Zapadno-Hercegovačkog kantona Zvonko Jurišić u izjavi za FTV je rekao da su isključivo navijači Sarajeva krivi za nerede, jer su odmah po dolasku u Široki Brijeg počeli sa sukobljavanjem sa policijom i razbijanjem po ulicama. On je rekao da policija nije kriva za smrt jednog navijača iz Sarajeva već da je vrlo profesionalno odradila svoj posao. Njegova smrt je navodno nastupila udarcem tupim predmetom a ne od metka koji je policija ispalila.