Kantonalni sud Sarajevo
0

Nastavljeno suđenje Rađi i ostalima

Piše: A. Kovač
U sarajevskom Kantonalnom sudu danas je nastavljeno suđenje Mahiru Rađi i Mersudu Ličini, optuženima za ubistvo Rahmana Ajdarpašića, te Svjetlani Đumišić i Aidi Omerović, optuženima za krivično djelo pomaganje počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.

Na prošlom ročištu odbrana optuženih je tražila da im se dostavi izmjenjena optužnica što je Tužilaštvo i učinilo. Naime, po staroj optužnici prvooptuženi je bio Ismet Bajramović Ćelo, koji je u međuvremenu preminuo, te je sada prvooptuženi Rađo, drugooptuženi Ličina, trećeoptužena je Đumišićeva, dok je Omerovićeva četvrtooptužena.

Nakon što je tužitelj Seno Durdbegović, koji je danas mijenjao kolegu Seada Kreštalicu, pročitao izmjenjenu optužnicu, pitao je Rađu da li se sjeća gdje je bio na dan kada se dogodilo ubistvo i da li je čuo pucnjavu.

Rađo je odgovorio da se ničeg ne sjeća, jer se ubistvo davno dogodilo, ali da ostaje kod iskaza koje je dao ranije.

Na isto pitanje Ličina je kazao da je kobnog dana bio u bašti ugostiteljskog objekta „Brajlović“ i da je čuo pucnjavu jer je tog dana Ajdarpašić pucao u njega.

Duradbegović nije imao pitanja za Đumišićevu i Omerovićevu, a nastavak suđenja zakazan je za 3. novembar ove godine.

Ajdarpašić je ubijen 31. marta 2000. godine u restoranu ''Brajlović'' na Ilidži. Suđenje optuženima za ovo ubistvo je inače četvrto po redu i vodi se po starom Zakonu o krivičnom postupku FBiH.

Naime Vrhovni sud FBiH je dva puta tokom proteklih godina ukidao prvostepenu presudu. Najprije su presudom Vijeća sarajevskog Kantonalnog suda u februaru 2001. godine Bajramović, Rađo i Ličina osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, a Đumišićeva i Omerovićeva na po 12 mjeseci zatvora.

Međutim, Vrhovni sud FBiH je uvažio žalbe odbrane i ukinuo ovu presudu. Druga presuda u ljeto 2004. bila je oslobađajuća za sve optužene, ali je i ona ukinuta na Vrhovnom sudu FBiH nakon žalbe Kantonalnog tužilaštva. Obnovljeni, odnosno treći postupak se nekoliko puta vodio iznova, a zadnje ročište je održano i odgođeno u ljeto 2007. zbog bolesti tada prvooptuženog Ismeta Bajramovića.