Crna hronika
3

Nastavljeno razmatranje žalbi u predmetu Zijad Turković i drugi

FENA
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Branitelji prvooptuženog i drugoptuženog u predmetu Zijad Turković i drugi, advokati Fahrija Karkin i Senad Bilić predložili su danas u nastavku javne sjednice Vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH da se usljed povreda krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja prvostepena presuda u ovom predmetu ukine te održi novo suđenje.

U nastavku razmatranja žalbi na prvostepenu presudu, Turkovićev branitelj, advokat Karkin je detaljno obrazložio razloge uložene žalbe, kritički se osvrnuvši na sadržaj pobijane presude, za koju je kazao "da se zasniva na 23 laži svjedoka-pokajnika Isljama Kalendera", aludirajući na njegove 23 izjave date u toku ovog krivičnog postupka.

Elaborirajući svjedočenja, ovog i ostalih svjedoka, ukazao je na kontradiktornosti njihovih iskaza, posebno problematizirajući kredibilitet svjedoka-pokajnika.

Karkin smatra da je prvostepeno vijeće iz pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja došlo do pogrešnih zaključaka, te da pobijana presuda "mijenja i izmišlja dokaze", odnosno selektivno im pristupa.

Uz ukidanje prvostepene presude, predložio je i ukidanje pritvora njegovom branjeniku uz izricanje mjera zabrane.

U odgovoru na žalbu optužbe, kojom Tužiteljstvo BiH insistira na maksimalnim kaznama za aktere ovog slučaja, Karkin je predložio da se ta žalba odbije kao neosnovana, navodeći da ona ne sadrži elemente koji su propisani ZKP-om - uvod, razloge, prijedloge i obrazloženja.

Istovremeno, predložio je i da se odbaci žalba oštećenog Fehima Seleka, koji se spominje kao vlasnik dionica fabrike čarapa "Ključ", a s obzirom na to da je njegov advokat/punomoćnik bio involviran u ovaj predmet.

Okrivljeni Zijad Turković pridružio se navodima branitelja, navodeći da proces koji je vođen protiv njega i ostalih nije bio fer od samog početka.

Ponovio je ranije izrečene optužbe protiv tužiteljskog dvojca - Olega Čavke i Dijane Kajmaković, ustvrdivši da je i predsjedavajući Sudskog vijeća u prvostepenom postupku, sudija Izo Tankić bio pristrasan budući da je o njemu (Tankiću) ranije pisala njegova supruga Šejla Turković.

Reagirao je tužitelj Oleg Čavka, uz ocjenu da odbrana u obrazloženju izlazi iz okvira pisanih žalbi, navodeći da se radi o netačnim navodima u pogledu svojstva svjedoka Kalendera za koga je kazao da je dobio imunitet, te da se radi o zaštićenom, a ne svjedoku-pokajniku.

Pobrojao je slučajeve za koje smatra da je odbrana prekoračila okvir vlastite žalbe, na što je reagirao advokat Karkin, izražavajući sumnju u to da je optužba pročitala njegovu žalbu.

Branitelj drugooptuženog Saše Stjepanovića, advokat Senad Bilić, pridružio se primjedbama branitelja prvooptuženog, te ukazao na "brojne propuste u sklopu prvostepenog postupka", posebno insistirajući na ocjeni da su samo dva od ukupno 130 svjedoka spomenula njegovog branjenika (Kalender i Emir Zeković), te da nema nijedan materijalni dokaz koji bi ga teretio.

Obrazloženje žalbe je počeo riječima "Sretna nova '49", aludirajući na vrijeme kada su dva svjedoka bez savjesti bila dovoljna da se nekome nametne krivica.

Bilić je kazao da je 85 posto dokaza odbrane odbijeno tokom prvostepenog postupka te da je pobijanom presudom povrijeđen princip "in dubio pro reo", odnosno načelo da je u slučaju sumnje, sumnja u korist okrivljenog.

Ukazao je na "nepreciznost i nedosljednost izreke i obrazoženja pobijane presude, te na nezakonitost dokaza, kao i na nepostojanje elemenata bića krivičnog djela organizirana kriminalna grupa, a za što se terete njegov branjenik i drugi okrivljeni u ovom slučaju".

U prvostepenom postupku po presudi od 28 novembra 2013. godine na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina osuđeni su okrivljeni Zijad Turković i Milenko Lakić, dok je Saša Stjepanović osuđen na 12, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović na tri godina zatvora.

Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni su svih optužbi.

Zijad Turković je u prvostepenom postupku oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela, ubistva, iznuda i pranje novca.

Turković je, istovremeno, oslobođen dijela optužbi za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i iznudom, te optužbi za organiziranje lišavanja života triju osoba, od kojih su dva pokušaja ubistva i jedno teško ubistvo (tačke 3., 4., 5. i 10. optužnice).

Drugookrivljeni Saša Stjepanović oglašen je krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama i razbojništvo, te oslobođen optužbi za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zločinačka organizacija i neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme te proizvodima dvojne upotrebe, a što se odnosi na nabavku dvije zolje korištene u pokušaju ubistva Anesa Kurbegovića.

Inače, akteri slučaja Turković i drugi nepravomoćnom presudom terete se za sudjelovanje u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona KM ABS-banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo te neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, kao i iznudu i pranje novca.