Tužilaštvo BiH
0

Nastavlja se istraga u slučaju "tuzlanska kolona"

SRNA
Nastavlja se istraga u slučaju "tuzlanska kolona" i Tužilaštvo BiH već ima jedan predmet koji se odnosi na zločin počinjen u okviru dešavanja u tuzlanskoj koloni, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je pojasnio da se odluka o obustavljanju predmeta "tuzlanska kolona" odnosi isključivo na određene osobe za koja se nakon provedene istrage došlo do zaključka i saznanja da ne mogu biti optužene i da nema dovoljno dokaza za počinjeni ratni zločin.

"Niko ne negira teško stradanje u tuzlanskoj koloni, jer postoje desetine žrtava i to niko ne osporava. Suština naredbe o obustavljanju istrage jeste da ne postoji dovoljno dokaza da su osobe koje su prijavljene direktno odgovorne za zločin koji se desio", kazao Grubešić.

Komentarišući mogućnost koju su zatražili zvaničnici Republike Srpske o preispitivanju odluke šefa Posebnog odjeljenja za ratne zločine Davida Schwendimana, Grubešić je rekao da je riječ o pravnom lijeku koji je moguć.

"Što se tiče prigovora na takvu odluku, mogu reći da postoji zakonska odredba koja reguliše to pitanje i koja navodi da postoji mogućnost prigovora na ovakvu odluku Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH i tužioca Schwendimana i to je zakonski pravni lijek u ovom slučaju", poručio je Grubešić.

Komentarišući mogućnost da Srbija preuzme slučaj "tuzlanska kolona", Grubešić je nakon okruglog stola "Približavanje rada Tužilaštva BiH i Suda BiH lokalnoj zajednici", koji je održan u Mostaru u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u RS, rekao da u Tužilaštvu BiH smatraju da se predmeti ratnih zločina počinjenih na području BiH moraju isključivo voditi pred pravosudnim organima BiH, jer oni za to imaju kapaciteta.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu u predmetu "tuzlanska kolona" protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih zbog napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine kada ubijeno najmanje 50 vojnika.

Međunarodni tužilac Schwendiman dao je 10. decembra saglasnost na odluku Kolegijuma tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH da istraga u ovom predmetu bude obustavljena, jer je saglasan sa ocjenom, da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe.

Schwendimana smatra da je istraga u ovom predmetu provedena u skladu sa zakonom i kao rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine saglasan je da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ijednog imenovanog osumnjičenog za zločine počinjene u Tuzli 15. maja 1992. godine, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.