Crna hronika
0

Nastavak akcije Trebević: Ozbiljan udarac organizovanom kriminalu

Klix.ba
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona i MUP-a Republike Srpske jutros su, u nastavku zajedničke akcije kodnog imena Trebević, pretresli četiri lokaliteta na području općine Ljubuški.

U cilju pronalaska predmeta koji potiču iz teških krađa motornih vozila izvršeni su pretresi auto-otpada i drugih objekata. Pritom je pronađen i pod nadzor stavljen određeni broj motornih vozila i veća količina dijelova za ta vozila, za koju se sumnja da potiče od krađe ili se dovodi u vezu s izvršenjem tog krivičnog djela.

Pronađene su i oduzete i tri puške i manja količina municije, a slobode su lišene dvije osobe s područja općine Ljubuški. One će nakon kriminalističke obrade biti predate u nadležnost Tužilaštva BiH.

Inače, današnje aktivnosti na terenu provode se na osnovu naredbe Suda BiH, uz nadzor postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, s ciljem rasvjetljavanja većeg broja krivičnih djela organizovanog kriminala, odnosno teških krađa.

Ovo je prva akcija ovog obima koju zajednički provode MUP Kantona Sarajevo i MUP Zapadnohercegovačkog kantona. Premda ova dva ministarstva unutrašnjih poslova već godinama uspješno sarađuju, možemo reći da današnja akcija, za koju smatramo da predstavlja ozbiljan udarac organizovanom kriminalitetu, predstavlja krunu naše dosadašnje saradnje, saopćeno je nakon akcije.