Obama pisao Kongresu
21

Naser Keljmendi na crnoj listi SAD-a

Klix.ba
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Predsjednik Barack Obama je poslao pismo Kongresu, u kojem je potpisao novu američku crnu listu na kojoj je i kosovski Albanac s adresom u Sarajevu Naser Keljmendi te još dvojica ljudi za koje se navodi da trguju drogom.

Uz Keljmendija na američku crnu listu dodani su još jedan Meksikanac i Afganistanac. Naser Keljmendi, državljanin Bosne i Hercegovine, je kosovski Albanac, koji vodi jednu od najjačih albanskih kriminalnih porodica na Balkanu, naveli su američki dužnosnici. Vjeruje se kako Keljmendijeva organizacija trguje kokainom i heroinom, kao i sirćetnom kiselinom, koja je osnovni sastojak u proizvodnji heroina, prenose agencije.

Jose Antonio Soto Gastelum, meksički državljanin koji je lider u meksičkom kartelu Sinaloa, uključen je u lanac krijumčarenja droge i pranja novca. Njegova mreža je odgovorna za brojna ubistva u Meksiku.

Afganistanac Sayid Wzir Shah je u februaru 2012. bio rangiran kao druga najvažnija osoba u afganistanskoj trgovini drogom, navode američki izvori. On je iskoristio svoje lične i profesionalne odnose, uključujući partnerstvo s iranskim trgovcem drogom Bahramom Shayestehom Alijem, kako bi se olakšalo kretanje droge iz Afganistana.

Na vrhuncu Shahovog i Shayestehovog partnerstva provedena je velika operacija prebacivanja droge iz Afganistana, preko Irana, u Njemačku. Pošiljka je sadržavala između 100 i 150 kilograma kristalno čistog heroina i od 200 do 300 kilograma morfija.