Crna hronika
3

Narkobos Safet Hrustić neće biti izručen Hrvatskoj?

Piše: E. F.
Foto: Screenshoot
Foto: Screenshoot
Nakon što su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u petak na području Tuzle uhapsili Safeta Hrustića (45), na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Interpol Zagreb zbog više krivičnih djela, čini se da on neće biti izručen zemlji koja ga potražuje.

Naime, u Hrvatskoj je za njim raspisana potjernica za hapšenje i izručenje zbog sumnje da je počinio krivično djelo ovjera lažnog sadržaja.

Inače, Za Hrustićem je Interpol Rim naknadno raspisao potjernicu radi hapšenja i izručenja Italiji zbog nedozvoljenog prometa opojne droge, zbog čega je u odsustvu u toj državi osuđen na 18 godina i sedam mjeseci zatvora.

Hrustića je SIPA uhapsila i 6. januara kada su kod njega pronađena falsifikovana dokumenta na lažno ime, zbog čega su ga procesuirali nadležni sud i tužilaštvo. Dokumenti su glasili na ime Luka Josipović, a promijenio je ime kako bi zametnuo trag policiji.

"Budući da je za pomenutom osobom ostala na snazi međunarodna potjernica i da su mu u međuvremenu poništena dokumenta sa lažnim identitetom, a samim tim i državljanstvo BiH, stečeni su uslovi za njegovo hapšenje", pojasnili su u SIPA-i.

On je u petak predat u nadležnost Suda BiH radi ekstradicije.

Međutim, Faruk Balijagić, advokat osumnjičenog Hrustića, kazao nam je kako navodi SIPA-e nisu istiniti te da njegovom klijentu nje pravosnažno oduzeto državljanstvo naše zemlje.

"Samim tim nije moguće njegovo izručenje zemlji koja ga traži", kazao nam je Balijagić te dodao da je i ranije u slučaju Hrustića, tačnije u januaru mjesecu, obustavljeno njegovo izručenje iz istog razloga.

Prema njegovim riječima, SIPA se stavila iznad ustava i Zakona i bit će predmetom tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu,