Crna hronika
95

Napad na Taubera ipak okvalifikovan kao pokušaj ubistva, predloženo pritvaranje Ahmeda Fočaka

Piše: E. F.
Ahmed Fočak (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ahmed Fočak (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Ahmedu Fočaku i to zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Kako je za Klix.ba potvrdio i Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva Kantona Sarajevo, osumnjičenog je ispitala postupajuća tužiteljica koja je dala naredbu o provođenju istrage protiv Fočaka.

Na teret mu se stavlja da je počinio krivično djelo pokušaja ubistva kada je napao Elija Taubera u subotu navečer u sarajevskom kafiću Wiener na Baščaršiji.

"Pritvor je predložen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ponoviti ili završiti započeto krivično djelo, ali i činjenice da se radi o krivičnom djelu koje je izazvalo uznemirenje javnosti za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od deset godina i duža", kazao je za Klix.ba Hamzić.

Fočak je tada Taubera napao zamahnuvši prema njemu utegom na lancu. Pri tome Tuber je zadobio ozbiljnu povredu glave koja je sanirana sa četiri konca ali i povredu ruke. Fočak se nakon napada dao u bijeg, a slučaj je prijavljen policiji.

No, u sarajevskoj policiji su po naredbi Tužilaštva najprije u ovom slučaju postupali po prekršaju u okviru remećenja javnog reda i mira da bi djelo počinjeno nad Tauberom naknadno bilo drugačije okvalifikovano.