Crna hronika
16

Nakon podizanja optužnice: Detalji brutalnog ubistva Vedada Bajrice

Piše: E. F.
Ubistvo se dogodilo počekom novembra prošle godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ubistvo se dogodilo počekom novembra prošle godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Ademira Peze (26) i Samira Potogije (27), Mirze Hasanbegovića (19) i Denisa Škame (27), a zbog sumnje da su glavni akteri ubistva na Vratniku koje se dogodilo 5. novembra prošle godine. Podsjećamo, tada je ubijen Vedad Bajrica (37).

Ovo je za Klix.ba potvrdio i Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva KS, dok u Kantonalnom sudu u Sarajevu saznajemo kako je optužnica u ovom slučaju i potvrđena. U narednom periodu očekuje se i zakazivanje ročišta na kojem bi se optuženi trebali izjasniti o krivnji.

Pezo osumnjičen za ubistvo

Pezu se ovom optužnicom tereti za krivično djelo ubistvo, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja, a Potogiju za nasilničko ponašanje. Potogiju, Hasanbegovića i Škamu se tereti za krivično djelo pomoć počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.

Podsjećamo, ovo ubistvo se dogodilo 5. novembra i to pola sata poslije podneva u neposrednoj blizini osnovne škole na Vratniku.

Proviđenje optuženog za ubistvo Bajrice (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Proviđenje optuženog za ubistvo Bajrice (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prema optužnici, optuženi su došli ispred ugostiteljskog objekta na Vratniku kako bi se sastali sa Bajricom. Nakon prepirke zbog neriješenih odnosa, optuženi su napali Bajricu te ga žestoko pretukli nanoseći mu ozbiljne povrede po cijelom tijelu. U jednom trenutku, Bajrica je potegao pištolj i zapucao prema Pezi nanijevši mu laku povredu na stražnjici.

Da ti pokažem p**** kako se puca

U tom trenutku Potogija je izbio Bajrici pištolj iz ruku, a Pezo je posegnuo za pištoljem. Najprije je ranio Bajricu u noge, ispalivši dva hica.

Bajrica je u tom trenutku kazao Pezi: "Hajde dobro je, nemoj mi to činiti molim te".

No, Pezo se oglušio na njegovu molbu te mu je ispalio jedan hitac u trbuh i kazao "Da ti pokažem p**** kako se puca", upucavši ga još jednom u grudni koš.

Iako je Bajrica ubrzo prebačen u Klinički centar u Sarajevu, nije izdržao borbu za život te je nedugo nakon pucnjave i preminuo.

Osumnjičena četvorka se dala u bijeg, ali su ubrzo uhapšeni, a potom i pritvoreni.