Crna hronika
11

Nakon napada u novogodišnjoj noći, pritvoren silovatelj maloljetnice u Brčkom

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor maloljetniku, koji je osumnjičen da je u novogodišnjoj noći silovao također maloljetnu djevojku.

Podsjećamo, njega se sumnjiči da je 1. januara u ranim jutarnjim satima iza jednog ugostiteljskog objekta u Brki kod Brčkog na polni odnos prisilio maloljetnu žensku osobu.

Šesnaestogodišnjak je, kako smo uspjeli saznati, izašao za djevojkom oko 2:30 sati iz pomenutog objekta. Sustigao ju je nedaleko od lokala te joj je strgnuo odjeću, silovao je i bacio je u snijeg. Upravo zbog toga djevojka je dobila i blaže promrzline.

Odmah potom maloljetnica je prevezena u Urgentnu službu, gdje joj je ukazana ljekarska pomoć, a detaljnim pretragama je ustanovljeno da je djevojka silovana. Mladić je ubrzo i lociran te uhapšen.

Nakon saslušanja u policiji, osumnjičeni je saslušan i u Tužilaštvu Brčko distrikta, koje je i donijelo naredbu o njegovom daljem zadržavanju, a potom i podnijelo prijedlog za određivanje pritvora. Tužilaštvo je, kako je saopćeno iz ove institucije, ocijenilo da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo silovanja te da postoji opasnost da će utjecajem na svjedoke ometati dalji tok istrage.

Na ročištu za određivanje pritvora prijedlog Tužilaštva prihvaćen je u cijelosti, te je osumnjičenom određen pritvor u trajanju do trideset dana.

Budući da se također radi o maloljetnoj osobi opravdanost pritvora provjeravat će se svakih deset dana. Na rješenje o određivanju pritvora osumnjičeni i njegov branilac mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH.