Crna hronika
28

Nakon divljanja u Tomislavgradu: Što prije pronaći i kazniti počinioce

Piše: Er. M.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Nakon jutrošnjeg napada na imovinu Islamske zajednice kao i Bošnjake i njihovu imovinu u Omerovićima kod Tomislavgrada održan je sastanak vjerskih, humanitarnih, kulturnih i političkih subjekata Bošnjaka sa područja te općine.

Nacionalističko divljanje i zastrašivanje pripadnika islamske vjeroispovijesti zabilježeno je danas u ranim jutarnjim satima u Tomislavgradu, a predstavnici vjerskih, humanitarnih, kulturnih i političkih subjekata Bošnjaka najoštrije su osudili upad dva automobila sa deset osoba na ulazu u dvorište džamije gdje su ostavili plinsku bocu i izvršili fizički napad, popraćen uvredama i psovkama, na imovinu Bošnjaka i Bošnjake koji su se u tom momentu tu nalazili.

Od svih relevantnih lokalnih i državnih institucija traže da se svi počinitelji i učesnici ovog djela što prije nađu pred licima gonjenja i pravde, te da se izvršeno djelo okarakteriše pravim imenom, odnosno da mu se da odgovarajuća zakonska kvalifikacija.

Ujedno, analizirajući sve ranije iste ili slične napade, zatraženo je da se pronađu i adekvatno kazne njihovi počinioci, poput ispisivanja grafita u Mokronogama i skrnavljenja spomen obilježja na području ovog džemata.

"Imajući na umu dugogodišnju koegzistenciju svih ljudi na području Tomislavgrada i Duvanjskog kraja, nadamo se da će se poduzeti sve neophodne mjere i radnje i otkloniti sve prepreke za nesmetan život, rad i egzistenciju ljudi, kako Bošnjaka, tako i drugih koji žive na ovom prostoru", saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad.

Ističu da su duboko svjesni da ovi i slični događaji jesu opravdan razlog za strah i zabrinutost svih Bošnjaka.

"Također, iskreno se nadamo da će svaki pokušaj ulijevanja straha, nesigurnosti i unošenja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti pravovremenom i adekvatnom intervencijom državnih institucija biti otkriven i spriječen", saopćeno je iz Medžlisa.

U ovom kontekstu upitno je da li dešavanja u Tomislavgradu imaju elemente terorističke prijetnje i terorističkog napada.

Prije početka sastanka glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tomislavgrad Edin ef. Kukić kazao je za Klix.ba kako još uvijek ne može se sa sigurnošću reći da li je napad u Tomislavgradu mogao imati elemente terorističkog napada ili pokušaja njegovog izvođenja.