Istraživanje
0

Najviše samoubistava u Banjoj Luci, Bijeljini i Tuzli

SRNA
Od početka 2007. do kraja prošle godine u BiH se dogodilo 1 539 samoubistava, a najviše ih je izvršeno na podučju opština Banja Luka, Bijeljina, Tuzla i Doboj, pokazuju podaci ministarstava unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske /RS/ i Federacije BiH /FBiH/.

Na području ove četiri od 129 opština koje je obuhvatilo istraživanje "Nezavisnih novina" izvršeno je 248 samoubistava, što predstavlja 16 odsto od svih počinjenih samoubistava u BiH.

Na području opštine Banje Luke izvršeno je 81 samoubistvo, Bijeljine 58, Tuzle 57, a Doboja 52 samoubistva.

List piše da su u RS za posljednjih osam godina počinjena 2 264 samoubistva, od čega su u 25 slučajeva suicid izvršili maloljetnici. Prema podacima Federalne uprave policije, samo prošle godine na području FBiH sebi su život oduzela 234 lica.

Prema podacima kojim raspolaže MUP RS, osnovni motivi samoubistava su starost, strah od samoće i bolesti, nervno rastrojstvo, najčešće u kombinaciji sa osiromašenjem, socijalnim statusom i socijalnom neizvjesnošću, alkoholizmom, te osjećajem besperspektivnosti uopšte.

"Za maloljetna lica koja se odlučuju na ovakav korak karakteristični motivi se svode na nerazumijevanje i sukobe sa roditeljima, nesređene odnose u porodici, neuspjeh u školi i slično", rekla je Tijana Savić, službenik za odnose sa javnošću u Kabinetu direktora Policije RS.

Stručnjaci upozoravaju da su razmišljanja o samoubistvu prisutna kod gotovo 80 odsto depresivnih osoba.