Crna hronika
0

Na području FBiH 224 krivična djela i 228 saobraćajnih nezgoda

FENA
Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih MUP-ova, od 7. do 10. decembra na području Federacije BiH evidentirana su 224 krivična djela, 95 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 228 saobraćajnih nezgoda.

Od ukupnog broja krivičnih djela (224) počinjeno je 11 razbojništava - u Kantonu Sarajevo sedam, Zeničko-dobojskom dva, te Tuzlanskom i Srednjobosanskom kantonu po jedno.

Istovremeno, evidentirana su četiri izazivanja opće opasnosti - u Kantonu Sarajevo tri i Unsko-sanskom kantonu jedno, kao i 12 oštećenja tuđe stvari - u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom po tri, Kantonu Sarajevo dva, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom po jedno, te osam nasilja u porodici - u Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu po dva, Zeničko-dobojskom i Kanton Sarajevo po jedno.

U istom periodu evidentirana su dva nanošenja tjelesnih povreda - u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, požar u kojem je jedna osoba smrtno stradala u Unsko-sanskom kantonu i 97 teških krađa - u Kantonu Sarajevo 35, Tuzlanskom 19, Zeničko-dobojskom 14, Hercegovačko-neretvanskom 13, Srednjobosanskom 10, Unsko-sanskom četiri, Bosanskopodrinjskom i Kanton 10 po jedna.

Također, evidentirana je 51 krađa od čega u Zeničko-dobojskom kantonu 19, Hercegovačko-neretvanskom 16, Srednjobosanskom osam, Tuzlanskom sedam i Unsko-sanskom kantonu jedna, te 34 ostala krivična djela.

Od 95 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo evidentirano je 27, Zeničko-dobojskom 24, Tuzlanskom 16, Srednjobosanskom devet, Unsko-sanskom osam, Hercegovačko-neretvanskom pet, Kantonu 10 četiri, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu po jedan u kojima je devet osoba zadobilo lakše povrede.

Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća (228) u Kantonu Sarajevo evidentirana je 61, Tuzlanskom 51, Srednjobosanskom 28, Zeničko-dobojskom 26, Unsko-sanskom i Hercegovačko-neretvanskom po 20, Zapadnohercegovačkom 13, Kantonu 10 osam i Posavskom kantonu jedna u kojima su dvije osobe smrtno stradale (Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton), pet osoba je zadobilo teške, 27 lakše povrede, a za devet osoba nije utvrđen stepen ozljede.