Dok su obavljali dužnost
0

Na području BiH za četiri mjeseca povrijeđena 73 policajca

Piše: Amra Kovač
Foto: Arhiv (Sarajevo-x.com)
Foto: Arhiv (Sarajevo-x.com)
Na relaciji Visoko - Kakanj u petak navečer Mujo Č. bježao je policijskoj patroli autom iz pravca Kaknja prema Sarajevu. Nakon što je od njega zatraženo da se zaustavi, on je zapucao na patrolu, nakon čega su organi reda uzvratili i pogodili ga u vrat i lijevu ruku.

Na području Istočnog Sarajeva tačnije u mjestu Ljubogošta u utorak oko 18 sati pripadnici CJB Istočno Sarajevo pokušali su zaustaviti automobil "Passat" koji je imao EUFOR-ove registarske tabilice, a koji je 10. maja ove godine ukraden na području Kantona Sarajevo. Međutim, vozač se nije zaustavio već je počeo bježati. Policija ga je stigla u mjestu Rakovac, a vozač je izašao iz auta i pucao na policiju.

U jednom danu povrijeđen 41 policajac

Ovo su samo dva od bezbroj slučajeva napada na policiju prilikom kontrole saobraćaja, uspostavljanja javnog reda i mira, privođenja, zaticanja osobe u vršenju krivičnog djela, utvrđivanja identiteta...

Na ovlaštene radnike policije na području Federacije BiH, prema podacima Federalne uprave policije, tokom prva tri mjeseca ove godine izvršeno je 26 napada. Od ukupnog broja napada 14 je izvršeno prilikom održavanja i uspostavljanja javnog reda i mira, šest prilikom kontrole saobraćaja, tri prilikom preduzimanja ostalih radnji, te po jedan prilikom sprovođenja lica, lišavanja slobode, te privođenja i zadržavanja.

U ovim napadima učestvovalo je 40 napadača, a napadači su upotrijebili fizičku snagu u 20 slučajeva, u četiri slučaja oruđe i druge predmete, a vatreno oružje u jednom slučaju. Posljedice ovih napada su jedan poginuli, dva teže i 18 lakše povrijeđenih policajaca.

Međutim, 21. aprila ove godine samo u jednom danu povrijeđen je 41 službenik policije.

Naime, tog dana u navijačkim neredima nakon utakmice između FK “Sarajevo” i NK “Široki brijeg”, koja se igrala na sarajevskom fudbalskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” povrijeđeno je 11, a u neredima tokom demonstracija pripadnika boračkih organizacija ispred Vlade Federacije BiH povrijeđeno je 30 policajaca.

U Republici Srpskoj, pak, u prava tri mjeseca ove godine evidentirano je 18 napada na ovlaštena službena lica u kojima je lakše povrijeđeno 12 policajaca. U posljednje tri godine, pak, na području RS-a dogodilo se oko 250 napada na policajce.

Niske kazne

Iako su posljednjih godina napadi na ovlaštene osobe u vršenju poslova sigurnosti učestali te se svi slažu da u rješavanju ovog problema treba poduzeti neke mjere, počiniocima ovih krivičnih djela i dalje se izriču niske kazne.

Tako u Krivičnom zakonu RS-a postoje dvije vrste sankcija - jedna je za ometanje rada službenih lica, druga je za napad na službene osobe. U prvoj je zaprijećena kazna zatvora do dvije, a u drugoj do tri godine zatvora. Međutim, u Zakonu ne postoji donja granica zaprijećene kazne, tako da sudovi obično izriču uslovne, kao i novčane kazne.

Po Krivičnom zakonu Federacije za napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti ili prijetnju službenoj osobi izreći će se kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Ako su tom prilikom službenoj osobi nanesene lakše tjelesne povrede i u napadu je korišteno neko oružje, izreći će se kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ako su, pak, u pitanju teške tjelesne povrede slijedi kazna zatvora od jedne do deset godina zatvora.

Međutim, i kada policajac pogine na dužnosti kao što se desilo prošle godine u Zenici, počiniocima se izriču niske kazne.

Tako je Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici u februaru ove godine Semiru Duvnjaku (19) iz Zenice izreklo kaznu zatvora od deset godina.

Duvnjak je 26. decembra prošle godine uzrokovao saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubio policajac Amir Avdić (35).

Stradali policajac pokušao je zaustaviti automobil "Jugo" kojim je upravljao Duvnjak. Duvnjak ne samo da se oglušio o naredbu policajca i nije se zaustavio, nego je pregazio Avdića, a potom pobjegao s mjesta događaja.

Policajac je nekoliko sati kasnije od zadobijenih povreda preminuo u zeničkoj bolnici, a naknadano je utvrđeno da je Duvnjak vozio pijan i bez vozačke dozvole.

Duvnjak je za teško krivično djelo protiv sigurnosti prometa sa smrtnim posljedicama osuđen samo na devet godina zatvora, a za krivično djelo nepružanje pomoći unesrećenom nakon počinjenog krivičnog djela, na godinu i dva mjeseca zatvora, što je preinačeno u jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.