Izuzetno nepristupačan teren
2

Na Bjelašnici i dalje gori, vatrogasci krenuli pješke

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U jutarnjim satima utorka je izbio požar na Bjelašnici i od tada nije stavljen pod kontrolu. Teren je veoma nepristupačan pa vatrogasci i njihova vozila ne mogu proći. Situacija ni danas nije bolja.

Dan nakon izbijanja požara situacija na Bjelašnici nije promijenjena. Još uvijek nije poznato koliko područje je vatra zahvatila. Na lokalitet se, zbog nepristupačnog terena, pokušavaju probiti pješke, a razmatra se i akcija gašenja iz zraka.

"Za sada nema nikakvih promjena situacije. Jutros je ekipa Vatrogasnog društva Tarčin krenula kako bi se pokušala pješke probiti do lokacije na kojoj je zabilježen požar. Međutim, teren je izuzetno nepristupačan. Potrebno je oko tri sata hoda, jer je vozilima nemoguće prići. Razgovarali smo i o eventualnoj podršci zračnih snaga OS BiH, a ta će odluka biti donesena nakon analize cjelokupne situacije. Takva akcija će ovisiti o opasnosti koju požar bude predstavljao po okolne domove", izjavio je za portal Klix.ba Senad Helać, v.d. komadanta Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.