Crna hronika
0

Na aerodromu u Mostaru više osoba spriječeno u krijumčarenju ljudi

FENA
Policijski službenici Jedinice Granične policije Aerodrom Mostar 8. marta su priveli više osoba za koje se sumnja da su počinile krivično djelo koje se kvalificira kao krijumčarenje osoba, saopćeno je u utorak iz Granične policije.

Kontrolirajući tog dana vozila bh. registarskih oznaka "passat" i "ford escort", policajci su u njima zatekli sedam osoba - tri državljanina BiH i četiri osobe s područja Kosova koje su imale UNMIK dokumente.

Zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenje osoba svih sedam osoba je privedeno u sjedište Jedinice, a utvrđeno je da su vozači vozila J. Š., rođen 1979. u Štokholmu, nastanjen u Trebinju i M. Z., rođen 1985. godine u Trebinju te Š. B., rođen 1987. u Trebinju, osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile krivično djelo.

O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH po čijem nalogu su spomenute osobe uhapšene.

Osobe s Kosova predate su sudiji Općinskog suda u Mostaru, a nakon toga i Službi za poslove sa strancima - Regionalnom uredu u Mostaru.

U toku je rad na ovom slučaju.

DRŽAVLJANI SRBIJE ILEGALNO BORAVILI U BiH

Na magistralnom putu M - 5 u naselju Vrtoče 8. marta uvečer službenici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Zapad, u jednom autobusu u kojem su kontrolirali putnike zatekli su dvije osobe s područja Kosova u ilegalnom boravku u Bosni i Hercegovini.

U autobusu nacionalnih oznaka BiH, vlasništvo firme «Prošić Turistik» iz Bihaća, zatečene su osobe s područja Kosova s UNMIK dokumentima, K. A., rođen 1981.u mjestu Rufciri i G. R., rođen 1982. u mjestu Liapushnik. Oni nisu imali vize potrebne za ulazak, izlazak i boravak na teritoriji BiH.

Osobe su lišene slobode i privedene na međunarodni granični prijelaz Izačić. Dan kasnije sprovedene su u Službu za poslove sa strancima - Terenski centar Bihać, gdje im je izdano rješenje o protjerivanju s teritorije BiH.

TRI OSOBE OTKRIVENE U ILEGALNOM BORAVKU U BiH

Pripadnici Granične policije BiH u saradnji sa Službom za poslove sa strancima - Regionalnim uredom u Sarajevu, 8. marta su otkrili tri osobe, državljane Albanije, u ilegalnom boravku na teritoriji BiH.

Ove osobe sprovedene su u službene prostorije Granične policije, kao i jedna osoba koja je im je iznajmljivala prostor za smještaj.

Nakon preliminarne obrade, predate su Službi za poslove sa strancima - Regionalnom uredu u Sarajevu.

O ovom događaju obaviješteno je Tužilaštvo BiH. Slijedi ispitivanje okolnosti pod kojima su osobe ilegalno ušle i boravile na teritoriji BiH, navodi se u saopćenju Granične policije.