Široki Brijeg
0

MUP ZHK: Neredi bili isplanirani

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Jedna poginula osoba, 31 ozljeđena osoba, od kojih šest teže, zapaljeni policijski automobil, oštećena vozila, mnogobrojni oštećeni objekti bilans su nereda u Širokom Brijegu uoči neodržane utakmice Sarajevo - Široki Brijeg.

Smrtno je stradao navijač Sarajeva Vedran Puljić, tokom sukoba policije i navijača. Uzrok smrti najvjerojatnije je udarac kamenom u glavu, kažu u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona. Provest će se obdukcija. Životno je ugrožen još jedan navijač Sarajeva, A. Hadžić, od zadobivene prostrijelne rane. Operiran je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici na Bijelom Brijegu u Mostaru i zasad je njegovo stanje stabilno. Među ozlijeđenima je 16 policajaca i 15 navijača.

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona večeras su, na izvanrednoj konferenciji za novinare, objavili kako je sukob počeo nakon što je vatrenim hicem pogođen pedesetdevetogodišnjeg Željko Zadro, ispred porodične kuće u Širokom Brijegu. U policiji kažu kako imaju saznanja da je taj hitac ispaljen iz navijačke skupine.

U MUP-u tvrde kako su sarajevski navijači bili pripremljeni za izazivanje nereda.

"Počeli su trgati predmete,metalne šipke,neki su počeli navlačiti fantomke na glave znači željeli su sakriti svoj identitet i izazvali su sukobe s građanima", govori glasnogovornik MUP-a ZHK-a Damir Čutura.

"Sve ono što se događalo,događalo se u prije svega okvirima pomno planirane radnje od strane pojedinih huligana koji su došli s jednim ciljem da ovdje izazovu nered", kaže direktor policije ZHK Zoran Galić.

U policiji tvrde i kako je bio najavljen dolazak 150 navijača Sarajeva, a stiglo ih je 500.

"Sve će činjenice biti utvrđene detaljnom istragom u kojoj nikom nećemo gledati kroz prste", poručili su u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona.