Nakon četiri godine
0

MUP KS: Nema osnova za daljnju policijsku zaštitu Hadžiomerovića

Piše: N. Jamaković
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obustavilo je policijsku zaštitu urednika FTV-a Bakira Hadžiomerovića i njegovog stana u Sarajevu, jer nema osnova za njen nastavak, istaknuto je na press konferenciji u MUP-u KS.
Fatmir Hajdarević i Irfan Nefić: Ispoštovana procedura (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Fatmir Hajdarević i Irfan Nefić: Ispoštovana procedura (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Šef Ureda policijskog komesara MUP-a KS, Fatmir Hajdarević, obrazložio je kako je Vladi KS proslijeđena informacija o razlozima ukidanja policijske zaštite Hadžiomerovića.

"Time je ispoštovan Zaključak Vlade KS koja je obavezala naše Ministarstvo da nastavimo osiguravati Hadžiomerovića sve dok Vlada ne dobije informaciju o razlozima ukidanja njegove zaštite. Također, od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH dobili smo informaciju da SIPA provodi istragu o navodnom prijetećem pismu koje je Hadžiomeroviću iz zatvora uputio Zijad Turković, optužen za rukovođenje zločinačkom organizacijom. To znači da zasad ni po tom osnovu nema elemenata za policijsku zaštitu Hadžiomerovića", dodao je Hajdarević. On je istakao da će MUP KS poduzeti sve zakonom propisane mjere kako bi Hadžiomeroviću osigurao nesmetan rad i život, kao i svim drugim građanima u KS.

"Vlada KS još uvijek nije donijela uredbu o tome koje to ličnosti i objekte u KS policija treba posebno štititi. Takva uredba, recimo, postoji na federalnom nivou", dodao je Hajdarević. On je iznio i podatke o dosadašnjoj policijskoj zaštiti Hadžiomerovićevog stana, kao i njega lično, što je trajalo od 15. novembra 2007. godine, odnosno od novembra 2008.

"Na ličnu zaštitu Hadžiomerovića potrošeno je 12.900 sati rada policijskih službenika, dok je u tu svrhu službeno policijsko vozilo prešlo 38.399 kilometara. Na osiguranje njegovog stana potrošeno je 35.700 sati rada policijskih službenika. Za oba vida osiguranja svakodnevno je bilo angažovano od četiri do šest policajaca", naveo je Hajdarević.

Glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić dodao je kako Hadžiomerović nikada nije prijavio MUP-u KS krivično djelo ugrožavanja njegove sigurnosti, niti bilo kojeg drugog događaja koji bi sadržavao elemente prijetnje.

Prema Nefićevim riječima, policija je u periodu osiguranja Hadžiomerovića reagirala četiri puta na informacije koje bi mogle označavati ugrožavanje sigurnosti. Svaki put je Tužilaštvu KS dostavljena dokumentacija o tim reakcijama, ali do danas MUP KS nije dobio informaciju da je u vezi s ovim slučajevima pokrenuta neka istraga.