Crna hronika
15

Mostar: Policija oko škole nakon napada na učenike

Klix.ba
Nakon jučerašnjeg incidenta koji se desio ispred Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru, gdje je desetak maskiranih osoba kamenovalo učenike na velikom odmoru, ovu školu je danas posjetio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Zlatko Hadžiomerović.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Hadžiomerović je došao na poziv direktora škole Ahmeta Pelke i direktora Prometne škole Zorana Landeke.

"Nastava se danas odvija prema predviđenom rasporedu. Za pretpostaviti je da su to neki incidenti koji nemaju veze sa ovim školama. U svakom slučaju, osuđujem svaki oblik nasilja i od MUP-a ću zatražiti hitno rasvjetljavanje slučaja i kažnjavanje odgovornih. Također, kao ministar obrazovanja zatražiti ću od kolege Bevande redovno prisustvo policije u blizini ove škole. Ove dvije škole su primjer odlične saradnje i zajedničkog funkcioniranja u Mostaru i mi iz Ministarstva ćemo učiniti sve da tako i ostane", zaključio je ministar Hadžiomerović.

Prema prvim informacijama koje su direktori ovih škola dobili iz MUP-a HNK, utvrđeno je da nijedan od napadača nije učenik ovih škola. Ministar Hadžiomerović smatra da ovaj incident neće utjecati na bilo koju od aktivnosti dviju škola.

Prema riječima direktora ovih škola, incident se zbio iznenada, bez ikakvog povoda.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

"Zahvaljujući pribranosti osoblja škole, koje se zadesilo u dvorištu, spriječen je ozbiljniji incident. Povrijeđeni učenici su brzom reakcijom hitne pomoći hospitalizirani, a kod jednog napadnutog učenika nastale su povrede i posjekotine u predjelu glave", kazao je Pelko.

Za vrijeme odmora je ispred i oko škole bilo oko 250 djece. Na svu sreću niko nije teže povrijeđen, a u ovakvim slučajevima sve je moglo završiti još i gore.

"Nadam se da će policijske agencije obaviti svoj dio posla, te da će počinitelje ovog incidenta privesti i sankcionisati na primjeren način", dodao je Pelko kazavši da zna kako u samoj zgradi i krugu škole nema nikakvih incidenata među učenicima iz obje smjene jer se vrlo dobro slažu i zajedno učestvuju u svim školskim i vanškolskim aktivnostima.

Kako smo saznali od MUP-a HNK i direktora škole, jučerašnji napad na učenike nije se zbio u krugu škole, kako su neki mediji objavili, nego na ulici ispred škole i izvan ograde škole, ali to ne umanjuje ozbiljnost ovog incidenta.

Tokom dana je primijetno pojačano prisustvo policije na prilazima školi, a kako je direktor istaknuo, poslan je dopis PU Mostar, kako bi osigurali prisustvo policijskog službenika, te kako stanje javnog reda i mira ne bi bilo narušeno.