Crna hronika
52

Mirza Hatić ostaje iza rešetaka

Piše: E. F.
Mirza Hatić prilikom pretresa (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirza Hatić prilikom pretresa (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirzi Hatiću, optuženom za reketarenje privrednika Mirze Dedića, odlukom Općinskog suda u Sarajevu produžen je pritvor za još mjesec dana.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdila i Binasa Abaspahić, nova Hatićeva advokatica, koja nam je i pojasnila da je Hatić prema donesenoj odluci ostao u pritvoru iz posebnih pritvorskih razloga, odnosno zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i činjenice da se radi o teškom krivičnom djelu te da bi njegovim boravkom na slobodi došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Na jučerašnjem ročištu za pritvor, koje je održano u Općinskom sudu u Sarajevu, kako saznajemo, Hatić je od postupajuće sutkinje Sanele Rondić tražio da ga pusti iz pritvora kako bi mogao biti sa djecom.

Podsjećamo, Mirza Hatić uhapšen je početkom maja ove godine u spektakulranoj policijskoj akciji Federalne uprave policije i to u centru Sarajeva.

Osim Mirze, zbog sumnje da su počinili krivično djelo iznude, uhapšeni su i njegova supruga Lejla, Hilmija Garibović, Kemal Trle i Nihad Škoro, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iznude. No, oni su izašli na slobodu nakon što su prihvaćene žalbe njihovih advokata koji su stavili primjedbe na odluku suda kojom im je određen dvomjesečni pritvor.

Svima se na teret stavlja reketarenje Mirze Dedića, privatnika i predstavnika austrijske firme Swietelsky, koja je zajedno s firmom Alpina Bau dobila posao obnove željezničke infrastrukture u BiH vrijedan 85 miliona eura.

Policija je tada pretresla stanove Hatića i Garibovića, te neke ugostiteljske objekte i automobile koje koriste osumnjičeni, a kod Hatića je pronađeno 50.000 eura.