Crna hronika
44

Mirza Hatić i ostali iza rešetaka

Piše: E. F.
Mirza Hatić prilikom pretresa (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirza Hatić prilikom pretresa (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirzi Hatiću, Kemalu Trli, Hilmiji Gariboviću te Nihadu Škori Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor na prijedlog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu zbog sumnje da su počinili krivično djelo iznude. Podsjećamo, oni su prije dva dana uhapšeni u spektakularnoj akciji FUP-a koja je provedena u centru Sarajeva.

Na ročištu koje je danas održano odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva.

"Odbrana se protivi ovom prijedlogu, naročito prema Lejli Hatić koja je majka desetomjesečne bebe", kazao je za Klix.ba Omar Mehmedbašić.

Njih se sumnjiči da su počinili krivično djelo iznude, a kako Klix.ba saznaje, novac je petorka iznuđivala od Mirze Dedića, vlasnika jedne privatne firme u Sarajevu.

Pretpostavlja se da novac, odnosno 50.000 eura pronađenih kod Hatića, pripada upravo Dediću koji je navodno tražio da mu policija vrati novac koji je zaplijenila te osumnjičenike tokom saslušanja u policiji nije teretio.

Hatić je, podsjećamo, uhapšen u hotelu Bosnia u policijskoj akciji, nakon čega su uslijedili i pretresi stanova koje koriste on i njegova supruga u ulici Kulovića, ali i Hamdije Kreševljakovića. Lejla je potom odvedena u policijskom kombiju na saslušanje.

Bračni par Hatić ima desetomjesečnu bebu koja je bila sa majkom u stanu kada su došli pripadnici FUP-a.

Mirza Hatić u kriminalnom miljeu slovi za najvećeg reketaša na području Sarajeva, a istraga u kojoj su razotkrivena njegova djela, ali i djela njegovih saučesnika, trajala je mjesecima.

Uhapšeni muškarci su policiji itekako poznati od ranije. Hatić je hapšen zbog različitih krivičnih djela, a u rubrike crne hronike je dospio i nakon pokušaja rušenja krsta postavljenog na Zlatištu, a potom i njegovih tvrdnji da je na koncu on bio taj koji je srušio krst. U decembru prošle godine hapšen je zbog sumnje da je orobio gosta ugostiteljskog objekta Cassino od kojeg je navodno oduzeo predmete vrijedne 20.000 KM.

Tada je u njegovu odbranu stao jučer uhapšeni Nihad Škoro, uposlenik Cassina koji je ustvrdio da je Mirzi sve namješteno. Na koncu, Mirza je oslobođen optužbi u ovom slučaju.

Garibović je hapšen zbog iznude i ranije i to jer je tokom 2006. i 2007. godine u nekoliko navrata posudio 60.000 KM uz kamatu od deset do trideset posto. On je oštećenom prijetio smrću kako bi od njega iznudio 200.000 KM koje mu je oštećeni isplatio do oktobra 2009. godine.

Kemal Trle je također hapšen 2006. godine zbog izazivanja opće opasnosti, odnosno pucanja u parkirane automobile. Trle je na taj način dužnicima upućivao prijeteću poruku.