Misteriozni nestanci djece u RS
0

Miloša Todorovića nema već dvije godine

Pišu: Tatjana Sekulić i Amra Kovač
Prije skoro dvije godine nestao je tada devetogodišnji Miloš Todorović iz Višegrada. Dječak je izašao da se poigra pored obližnjeg sportskog centra i od tada mu se gubi svaki trag. Nesretni roditelji, Mitar i Slađana, i do danas tragaju za svojim starijim sinom.

Sedmi novembar 2007. godine je najtužniji dan u porodici Todorović. Toga dana nestao je njihov sin.

Prema izjavama koje je tada dala majka Slađana, njen sin je izašao iz kuće kako bi se pred odlazak u školu poigrao s loptom na obližnjem igralištu. Posljednji put ga je vidjela kako istrčava iz kuće. Od tada, pa sve do danas Miloš nije pronađen.

Porodica Todorović je živjela u selu Valetovo nadomak Višegrada. Kako bi sinu Milošu obezbijedili bolje uslove za školovanje odlučili su se preseliti u grad Višegrad, u iznajmljenu oronulu kuću koja se nalazi na samoj obali Drine.

Majka Slađana je svakoga dana pripremala Miloša za školu, no, 7. novembra dječak se u 12 sati nije vratio kući po torbak.

"Čekala sam Miloša, misleći da se zaigrao i zaboravio na školu, međutim, kad se nije vratio ni do 13 sati, prijavila sam njegov nestanak", ispričala je tada Miloševa majka.

Policija je pokrenula istragu, a u potragu za nestalim dječakom angažovani su kako policajci iz Jedinice za podršku iz Foče tako i ronioci specijalne jedinice MUP-a RS iz Banje Luke.

Sumnjalo se da je Miloš pao u rijeku Drinu, jer je dva metra od obale pronađena njegova lopta.

Policija je danima pretraživala teren, a ronioci su neumorno pretraživali rijeku Drinu i donje drinsko jezero, ali Miloš nije pronađen.

Roditelji dječaka su još tada izjavili da su ubijeđeni kako Miloš nije pao u vodu, jer se bojao vode, a i oni su ga neprestano upozoravali da ukoliko mu lopta padne u vodu nikada ne trči za njom.

Mitar i Slađana sumnjaju da je njihov sin otet.

Nakon dvije godine od Miloševog nestanka, roditelji nemaju nikakvu informaciju o svom sinu, no i dalje se nadaju da će ga pronaći.

Na internet stranici za društveno umrežavanje, Facebook, pokrenuta je grupa POTRAGA - Miloš Todorović (9) - Višegrad, a, slučaj porodice Todorović nisu zaboravili ni Višegrađani.

Zoran Maksimović, 6. novembra 2009. godine organizuje press konferenciju u Višegradu kako bi javnost podsjetio na ovaj slučaj.

"Miloš je nestao prije dvije godine i od tada, pa sve do danas nije pronađen. Njegovi roditelji su dobivali razne informacije o sudbini sina Miloša, no ništa od toga nije potvrđeno. Slađana i Mitar su veoma siromašni i nisu u mogućnosti da puno toga urade kako bi pronašli svog sina, te se nadaju da im javnost može pomoći u tome. Upravo radi toga sam i odlučio sazvati press konferenciju", kazao je Maksimović za Sarajevo-x.com.

Nestanak Ratka Makarića

Prošlo je i više od dvije godine od kada je četverogodišnji Ratko Makarić, iz sela Potkozarje koje se nalazi u okolini Banje Luke, nestao, a o njegovoj sudbini još uvijek se ništa ne zna.

Naime, Ratko, koji je tada imao četiri, a sada ima šest godina, je 16. jula 2007. godine krenuo sa stricem napojiti konje koji su trebali biti u jednom šumarku prema zaseoku Josipovići.

Kako konji nisu bili na mjestu gdje su trebali biti, dječakov stric krenuo je da ih potraži. Ratku je ostavio svoj mobitel, kako bi se igrao do njegovog povratka. Ali, kada se vratio, dječaka nije bilo. U potragu za dječakom krenuli su članovi porodice, mještani, a potom i policija. Prvi trag bile su izjave dvije djevojčice koje su u nekoliko kilometara udaljenom zaseoku sa balkona kuće vidjele njima tada nepoznatog dječaka kako ide putem. Nešto dalje na tom pravcu, pronađeni su dijelovi igračke-pištolja, koji je Ratko imao kod sebe u trenutku nestanka, a potom i mobilni telefon.

Ove stvari su pronađene neposredno uz put, što je ukazivalo da je dječak krenuo prema šumi. U potragu je uključeno nekoliko stotina mještana, policajaca i pripadnika Oružanih snaga. Angažovan je i helikopter EUFOR-a za noćno snimanje i lociranje temperature ljudskog tijela, ali, nažalost, sve je bilo uzalud. I sada, nakon dvije godine, nestanak Ratka Makarića je još uvijek misterija.