Suđenje Zijadu Turkoviću
36

Memović ispričao da je prikrio tragove ubistva Mekića i Salas Cortes

Piše: F. Bakić
Zijad Turković
Zijad Turković
Hajrudin Memović danas je u Sudu BiH na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalima ispričao kako je ključ od kuće u kojoj je živio u Binježevu, a u kojoj su prema navodima optužnice, likvidirani Mithat Mekić i Lucia Salas Cortes, predao Seadu Dumanjiću i Isljamu Kalenderu iz straha da ne bude i on ubijen, a iz istog razloga je kasnije i uklonio tragove iz objekta.

Memović je podsjetimo, osuđen na pet godina zatvora nakon što je sa Tužiteljstvom sklopio sporazum o priznanju krivnje, kojim se obavezao na svjedočenje protiv ostalih.

"Dumanjić i Kalender su mi više puta govorili da ne brinem i da o tome ne smijem nikome pričati. Dumanjiću sam na ulici predao ključ od kuće, jer me pozvao telefonom kada sam sa djevojkom krenuo u grad. Ključ sam mu dao na ulici i želio sam odmah otići, a Kalender mi je rekao da se to tako ne radi, te smo ja, moja tadašnja djevojka i njih dvojica sjedili za kratko u kafiću Tequila u Hadžićima. Kalender je pričao kako im Mekić treba živ i da će ga samo uspavati“, ispričao je Memović.

Inače, osim njega Mekića i Salas Cortes u kući u Binježevu je živio Fadil Aljović. Memović je rekao da je Mekić u kući trebao ostati samo 15-ak dana, ali je ostao duže, a kasnije je doveo i djevojku iz Bolivije.

"Kada sam se kasnije vratio kući u noći 1. marta 2010. godine Mekića i njegove djevojke nije bilo. Nije bilo ni Mekićevog pasata, a stalno su me zvali Dumanjić i Kalender i pitali gdje je ključ od vozila. Željeli su čak da se vratim i ranije, ali ja nisam htio. Po ulasku u kuću vidio sam tragove krvi. Pokupio sam i sakrio čahure i zrna. Kasnije sam sam kupio farbu i okrečio kuću, a dio namještaja sam spalio. Tragove nisam uništivao, već sam ih prikrio. Još uvijek nisam znao šta je bilo sa Mekićem. Mislio sam, kako su i pričali, da su ga kidnapovali i da su prosuli krv“, tvrdi Memović.

Svjedok je dodao da kada je pitao Isljama "ko će to da uradi“, ovaj mu je odgovorio:

"Zika sa nekim iz Bijeljine". Kasnije mu je i Dumanjić pričao: "Kardaš, nemoj da se plašiš, nikada ih neće naći, Zika im je j... mater“. Memović tvrdi da su Kalender i Dumanjić pominjali nekog Ziku, ali da on nije znao o kome se radi. Turkovića je vidio samo jednom prije hapšenja, kada je čuo da mu nešto prijeti.

"Našli smo se preko Muamera Zahitovića i htio sam da vidim šta hoće od mene pa mi prijeti. Turković mi je tada rekao da mene uopšte ne poznaje niti da me zna. Pitao me tada i javlja li mi se Mekić, ali sam odgovorio da oni bolje znaju gdje je on“, kazao je Memović.

Na današnjem ročištu su saslušani brat i snaha ubijenog Maria Tolića, Lolo i Tatjana Tolić. Tatjana je kazala da je njen djever sa prijateljem Wernerom Ajdarijem otišao u Sarajevo 25. marta, gdje se trebao naći sa Turkovićem koji mu je trebao vratiti dug od 30.000 eura, koji datiri još od ubistva Taiba Torlakovića kada je Turković bio u pritvoru.

"Tolić i Ajdari su bili u kafani kod Semira Cerića Koketa. Tola je čak pričao na mobitel od Koketovog sina. Brata je Tolić nazvao kasno navečer i rekao mu da je vidio Crnogorku, što je bila šifra za Mithata Mekića i zvao ga je na muziku u Sarajevo. Kada se više ni on ni Vera nisu javljali, prvo smo zvali Mekića, ali nismo znali da je i on nestao. Pokušali smo doći i do Turkovića koji se predstavljao kao čovjek koji u Sarajevu sve može završiti, ali je rekao da slučaj prijavimo policiji. Zijad Zika Turković je ubica“, kazala je Tatjana Tolić.

Turković je rekao da, kada je nestao Tolić, on je bio u Zenici, te da su svi bježali od njega i niko nije htio da sjedi sa njim, te da je bio u kontaktu sa drugim Marijovim bratom.

Optuženi je upitao svjedokinju da li je njena radnja, radnja za nokte ili sexy shop, a Tatjana Tolić mu je odgovorila: "Ti si biseksualac“. Turković je odgovorio da je to pošteno i demokratski, te ako svjedokinja kaže da je biseksualac, da li joj je poznato da je on u vezi sa tužiocem Olegom Čavkom, ali predsjedavajući Vijeća Izo Tankić nije dozvolio ovo pitanje.

Lolo Tolić je ispričao da se nakon nestanka vidio dva-tri puta sa Memovićem i Aljovićem, jer mu je Memović za novac obećao dati čahuru koja potiče od ubistva Mithata Mekića i obećao mu pokazati kuću u kojoj je ubijen. Memović mu je kod Tržnog centra Wisa predao čahuru iz kuće, dok je Aljović čuvao stražu, a kada su se našli sutradan u BBI centru, došli su pripadnici Federalne uprave policije. Lolo Tolić je na kraju zatražio da se ubice kazne i rekao da nema štete koja može biti nadoknađena za ubistvo njegovog brata.

Nastavak suđenje je zakazan za 7. juni, kada je planirano da Memovića ispita odbrana optuženih.