Suđenje Turkoviću
0

Medicinska sestra potvrdila da je Lucia Salas Cortes bila trudna

Piše: F. Bakić
Zijad Turković
Zijad Turković
Medicinska sestra Merima Mahmutović, zaposlena u poliklinici Clarus na Skenderiji, danas je u Sudu BiH u nastavku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalima ispričala kako je 2010. godine u ovu ustanovu došla pacijentica Lucia Salas Cortes, kojoj je urađen ultrazvuk i utvrđeno da je u ranoj fazi trudnoće.

Salas Cortes i Mithat Mekić iz Novog Pazara su, podsjetimo, likvidirani u kući u Binježevu, a za njihova ubistva je optužena Turkovićeva grupa.

Svjedokinja Mahmutović je ispričala da pacijentica nije govorila naš jezik i da je sa njom bila mlađa ženska osoba koja joj je sve prevodila. Salas Cortes je tada zavedena u kartoteku, a urađeni su joj i svi neophodni nalazi.

Jučer je u svojstvu svjedoka Tužilaštva saslušan i Tahir Gadžeri, koji se u sudnici nije mogao sjetiti da li je 1. marta 2010. godine na Stupu vidio Turkovića, kako je to naveo u iskazu koji je dao tokom istrage.

"Turkovića znam od malih nogu. Družio sam se sa njegovim bratom Mithatom. Turkovića sam viđao više puta, a u istrazi sam naveo da nisam siguran da li sam ga vidio taj dan", ispričao je Gadžeri.

Osim Mahmutović i Gadžerija, danas su saslušani Eldin Karahodžić, Fikret Pramenković, Aldin Fako i Sead Kahrimanović o okolnostima boravka optuženih u pojedinim ugostiteljskim objektima te korištenju Passata karavana njemačkih tablica.

Turković je jučer zatražio da u sudnicu dođe svjedok Hajrudin Memović i da tužioci ne nameću svjedocima šta će pričati. Memović je, inače, zbog pripadnosti zločinačkoj organizaciji osuđen na pet godina zatvora.

Nastavak suđenja Turkoviću i ostalima zakazan je za 17. maj.