Sve češća pojava i kod nas
0

Maloljetnice žrtve trgovine ljudima u BiH

FENA
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Žrtve trgovinom ljudima radi seksualne eksploatacije kroz prostituciju u Republici Srpskoj i cijeloj BiH su sve češće domaće državljanke ispod 18 godina, što je poražavajuća činjenica koja upozorava da je neophodno poduzeti sve zakonske mjere da bi se taj vid kriminala spriječio.

Inspektor u MUP-a RS-a Dražan Bojić rekao je da se na našim prostorima, kada se posmatra period od 2003. do 2007.godine, bilježi pad identifikacije stranih državljanki koje su bile žrtve trgovine ljudima.

"To nije slučaj s domaćim žrtvama trgovine ljudima radi prostitucije i, nažalost, iz godine u godinu prisutna je tendencija porasta”, rekao je Bojić.

Te maloljetnice, dodao je, vrbuju se na tri načina - prvi je u okviru romskih porodica sklapanjem vanbračnih zajednica i njihovim odvođenjem u inostranstvo radi seksualne eksploatacije.

Drugi način je vrbovanje djevojaka iz porodica koje imaju samo jednog roditelja, obično majku, i žive u lošoj socijalnoj situaciji, a treći način je vrbovanje odgojno zapuštene i zanemarene djece.

Bojić je naglasio da se to dešava zbog nepostojanja dovoljne brige državnih, entitetskih i općinskih organa koji su zakonom obavezni da se staraju i brinu o djeci iz takvih porodica.

"Nema ni dovoljno zaštitnih mjera kojima se štite takva djeca koja se vrbuju u svrhu trgovine ljudima i ona su u 2007.godini bila žrtve u 44 posto slučajeva”, rekao je Bojić.

Prema prvim podacima za prošlu godinu, opet su takva djeca žrtve u 85 slučajeva ovog vida kriminala.

Kao pozitivno je ocijenio da je BiH puno učinila na legislativnoj reformi neophodnoj za suzbijanje trgovine ljudima, ali sada je potrebna potpuna implementacija donesenih zakona.

I ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo smatra da je potrebno uskladiti domaće zakone u vezi sa suzbijanjem trgovine ljudima s propisima iz EU.

Čađo je ocijenio i da je dvodnevni seminar koji je danas počeo u Banjoj Luci o temi "Trgovina ljudima” veoma bitan za razmjenu iskustava s predstavnicima iz EU, što će pomoći u borbi protiv ove vrste kriminala.

”Problem trgovine ljudima na ovim prostorima nije od jučer. I neće prestati sutra, ali postoji spremnost svih bezbjednosnih struktura u zemlji da se uhvate ukoštac s ovim problemom”, rekao je resorni ministar.

Naglasio je da su žrtve trgovine ljudima najčešće oni naslabiji-žene i djeca, ali da ima i drugih primjera.

Podsjetio je da je MUPRS-a u prošloj godini imao dvije akcije na suzbijanju trgovine ljudima radi seksualnog iskorištavanja, u okviru kojih je uhapšeno 11 osoba, a poznati su takvi slučajevi u Derventi i Banjoj Luci.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas rekao je da je trgovina ljudima veoma ozbiljan problem jer ugrožava njihov i fizički i psihički integritet, ali je vezana i za drge vidove organiziranog kriminala, kao što je pranje novca, falsifikovanje dokumenata i mnoge druge.

Potvrdio je da je Evropska komisija primijetila veliki napredak u borbi protiv trgovine ljudima u BiH, ne samo u strukturi institucija i ratifikovanju važnih konvencija Vijeća Evropa već i kroz mnoge druge aktivnosti na obuci sudija, tužilaca i policijskih inspektora.

Ambasador Kourkoulas je pohvalio i činjenicu da postoji dobra saradnja nevladinih organizacija i vlasti u BiH, što je veoma važno u suzbijanju ovog vida kriminala.

Dvodnevnom seminaru prisustvuju predstavnici sigurnosnih agencija i tužilaštava RS-a, Federacije BiH, Brčko Distrikta i nivoa BiH, te predstavnici nevladinih organizacija.

MUPRS-a ovaj seminar organizuje zahvaljujući tzv. istrumentu za tehničku pomoć i razmjenu infomacija - TAIEX (Tehnical Assistance and Information Exchange Istrument) Evropske komisije koji omogućava edukaciju i dodatno profiliranje stručnjaka.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas ohrabrio je institucije BiH da što više koriste pomoć koju pruža TAIEX.