Doboj
0

Maloljetnica planirala minirati policijsko vozilo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dobojska policija lišila je slobode maloljetnu Svjetlanu Ž. iz Doboja zbog osnova sumnje da je izvršila krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja policije, ona je planirala postaviti eksplozivnu napravu ispod vozila pripadnika kriminalističke policije Policijske stanice Doboj 1, ali su preduzete potrebne mjere i radnje radi sprječavanja izvršenja krivičnog djela.

Maloljetnica je zatečena u blizini mogućeg mjesta izvršenja krivičnog djela, gdje joj je upućen usmeni poziv radi obavljanja informativnog razgovora.

Svjetlana Ž. se oglušila na poziv i upućujući verbalne prijetnje policajcu, pokušala se udaljiti, nakon čega je lišena slobode.

Prilikom pretresa, kod maloljetnice je, u ruksaku, pronađena i izuzeta ručna kumulativna bomba namijenjena za uništavanje oklopnih vozila ( BRK-M79), mobilni telefon i drugi predmeti.

Nakon kriminalističke obrade, koja se vrši u prisustvu radnika Centra za socijalni rad Doboj, Svjetlana Ž. će biti predata u nadležnost Osnovnom sudu Doboj, sudiji za maloljetnike.

Radi podsjećanja, ista maloljetnica je prije nekoliko dana donijela u školu pištolj i dala ga na čuvanje jednoj od učenica.

Pištolj je pronašla pedagoica, a uprava te srednje ugostiteljske škole je o tome obavijestila CJB Doboj i Centar za socijalni rad.

Po nalogu Osnovnog suda Doboj izvršen je pretres na dvije lokacije, u kući koju kao podstanar koristi Svjetlana Ž. i tom prilikom je pronađen jedan pištoljski metak kalibra devet milimetara i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela.

U kući u Porječju u kojoj Svjetlana Ž. živi je pronađen malokalibarski kolt sa šest metaka.

Protiv ove maloljetnice je Okružnom tužilaštvu u Doboju podneseno više prijava za razna krivična djela.