Tragedija
0

Maglaj: Dječaci se utopili spašavajući jedan drugoga

ZEDA
Na divljoj plaži na rijeci Bosni, na maglajskom lokalitetu Omerdino polje, u večernjim satima u srijedu se desila tragedija. Utopila su se dvojica braće Medin i Almedin Kokić, uzrasta 10 i 11 godina.
Mjesto na kojem su se utopili dječaci
Mjesto na kojem su se utopili dječaci
Prema iskazu očevidaca, jedan od braće se iznenada počeo daviti u vodi rijeke Bosne i na trenutak se pokušao spasiti hvatanjem brata za ruku, nakon čega su obojica potonuli i nisu izranjali. Odmah su alarmirani ostali kupači na ovom lokalitetu, gdje se inače industrijskim mašinama vadi riječni šljunak iz vode i koji je nepristupačan i opasan i za iskusnije plivače.
 Nakon dolaska dežurnog policijskog tima, ekipe medicinske pomoći i ekipe maglajskih vatrogasaca tijela nastradalih dječaka su pronađena i izvučena na obalu, ali pomoći nije bilo. Dežurni ljekar mrtvozornik utvrdio je da je smrt nastupila usljed utapanja, a dežurni kantonalni tužilac Adis Berbić zatražio je da se obavi i vizuelni pregled nastradalih dječaka bez obdukcije. 

Radi se o nesretnom slučaju koji se najvjerovatnije desio usljed neiskustva dječaka i njihove slabe obučenosti za plivanje u rijeci.

Istražne radnje o ovom tragičnom događaju su u toku i vrše ih pripadnici Policijske uprave Maglaj.