Akcija službenika MUP-a TK
0

Lukavac: Uhapšeni osumnjičeni za vandalizam na groblju

Piše: D. Brkić
Dvadesetdevetogodišnji M.J. iz Banovića i devetnaestogodišnji M. M. iz Lukavca uhapšeni su u akciji Kriminalističke policije PU Lukavac pod sumnjom da su u nedjelju uvečer počinili vandalizam na katoličkom groblju svetog Mihovila u Bistarcu.

Osumnjičeni su saslušani u PU Lukavac, a inspektorima su priznali da su počinili krivično djelo. U toku današnjeg dana bit će predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

U svom rušilačkom hiru, osumnjičeni su oskrnavili više nadgrobnih spomenika, a razbijali su kipiće Isusa i Marije, potom su provalili u kapelicu i odvalili oluk. S groblja su, prema tvrdnjama policije, odnijeli i izvjesnu količinu mesinganih i bakarnih halki te drugih predmeta od metala.

Većina otuđenih predmeta nalazi se u Zavidovićima, u skladištu za otkup sekundarnih sirovina, odakle će biti vraćena na groblje.

Podsjetimo kako su vjernici iz Lukavca i okoline bili šokirani ovim vandalskim činom, prvenstveno zbog činjenice da su se samo nekoliko dana ranije molili za duše svojih pokojnika na Dan mrtvih. Načelnik Općine Lukavac Dževad Mujkić, ponudio je župniku Andriji Župariću, iz crkve svetog Ante Padovanskog u Lukavcu, materijalnu pomoć za saniranje štete na oskrnavljenim i devastiranim grobovima.