UIO BiH
0

"Lipik" iz Trebinja kažnjen zbog šverca kafom

FENA
Slučaj nezakonitog prometovanja 19.200 kg sirove kafe koji su u februaru ove godine otkrili službenici Uprave za indirektno oporezivanje i pripadnici Centra javne bezbjednosti Trebinje dobio je sudski epilog.

Osnovni sud u Trebinju donio je prvostepeno rješenje kojim je proglasio odgovornim za prekršaj kompaniju "Lipnik“ d.o.o. iz Gacka i odgovornu osobu Dušana Lojovića.

Zbog učinjenog prekršaja Sud je spomenutu kompaniju kaznio jedinstvenom novčanom kaznom u iznosu od 6.000 KM i s 1.000 KM odgovornu osobu, te izrekao zaštitnu mjeru oduzimanja 320 vreća sirove kafe (19.200 kg).

Tržišna vrijednost oduzete kafe procjenjuje se na oko 150.000 KM, saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Inače, u zadnjih nekoliko mjeseci ovlašteni službenici UIO u Regionalnom centru Mostar provode kontinuirane aktivnosti u saradnji s drugim agencijama u cilju spriječavanja krijumčarenja akciznih roba, s posebnim osvrtom na sirovu kafu.

Osnovni razlog za nezakonit uvoz kafe iz Crne Gore je činjenica da kafa u Crnoj Gori nije akcizna roba i ukupne dažbine na šleper kafe iznose oko 10.000 eura, dok dažbine na uvoz iste količine kafe u BiH iznose oko 70.000 KM.

Nakon procesuiranju spomenutog slučaja i preduzimanja raznih aktivnosti s drugim agencijama za provođenje zakona, uvoz sirove kafe u BiH je znatno uvećan u odnosu na ranije periode, navode u UIO.

Dok je u prvoj polovici 2010. u BiH ukupno uvezeno kafe iz tarifnog broja 0901 u količini od 9.469 tona ukupne vrijednosti 34 miliona KM, u istom periodu ove godine u BiH je uvezeno 10.932 tone ukupne vrijednosti 51 milion KM.

Rezultat suzbijanja crnog tržišta kafe u BiH je veća naplata uvoznih dažbina: akcize, carine i PDV-a.

Boljoj kontroli pri uvozu i izvozu roba između Bosne i Hercegovine i Crne Gore značajno će pridonijeti Protokol o elektronskoj razmjeni podataka koji su ove nedelje u Podgorici potpisali v.d. direktor UIO Miro Džakula i direktor Uprave carina Crne Gore Božidar Vuksanović.

Protokolom se uspostavlja sistematska elektronska razmjena podataka između strana ugovornica u cilju spriječavanja krijumčarenja i jačanja borbe protiv organiziranog kriminala, ubrzanja i olakšanja legalne trgovine i efektivnijeg korištenja sistema za upravljanje rizikom.

Protokolom je utvrđen minimalni set podataka iz carinskih deklaracija za elektronsku razmjenu između dvije carinske službe i to pojedinačno za izvoz, tranzit i prazna drumska prevozna sredstva, kao način razmjene podataka, saopćeno je iz UIO.