Crna hronika
50

Lažne maserke ponovo na djelu: Prevarile muškarca i uzele mu 1.800 KM

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Miroslav Trubarc (69) iz Bosanske Dubice prijavilo je policiji da su dvije njemu nepoznate ženske osobe dolazile u porodičnu kuću njegovog oca, predstavljale se kao članice humanitarne organizacije koja pruža pomoć starijim osobama besplatnim masažama i ukrale mu 1.800 KM.

"Nakon urađene masaže oštećeni je otišao u drugu prostoriju da bi naložio vatru, a ženske osobe su iskoristile njegovo odsustvo i iz novčanika koji se nalazio u noćnom ormariću ukrale 1.800 KM", saopšteno je danas iz Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Lažne maserke su u porodičnu kuću oštećenog dolazile od 22. do 24. januara. Policija intenzivno radi na njihovoj identifikaciji i pronalasku.

Lažne maserke i u Doboju i Sanskom Mostu

No, ovo nije prvi put da su lažne maserke na djelu. Naime u augustu mjesecu dvije bišćanke su na isti način "radile" i u Doboju, kada su od dvije starice ukrale 12.000 KM.

Tada je protiv Ilde H. (21), Emine D. (20) i jedne maloljetnice (16) policija podnijela izvještaj dobojskom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da su predstavljajući se lažno kao maserke, od dvije starice s područja Doboja ukrale veliku količinu novca.

Iz CJB Doboj je, uz navođenje njihovih inicijala, saopćeno da su saslušane u policiji i puštene, a tereti ih se za krađu.

Ilda i njene saradnice su tokom prošle godine na području Doboja prvo došle u stan kod jedne, a zatim i kod druge starije osobe, kako bi ih opljačkale. One su im se lažno predstavile kao medicinske radnice Centra za socijalni rad koje pružaju besplatnu pomoć i ušle kod njih.

Tako su od jedne starice, iskoristivši njenu nepažnju, ukrale 5.500 eura, a od druge 850 maraka. Utvrđeno je da su 2011. godine na isti način od jedne starice također u Doboju ukrale 8.000 eura.

Jedna masira, druga krade

Izvor blizak istrazi tada je pojasnio da su one radile tako što bi Ilda zajedno s maloljetnicom, ili nekad s Eminom, dolazila na vrata starijih osoba i nudila besplatnu masažu. Treća ih je čekala vani.

Prvi slučaj prevare lažnih maserki prijavljen je sredinom aprila prošle godine u Sanskom Mostu.

Tada su dvije djevojke od Miloša Tubina (81) iz Sanskog Mosta, lažno se predstavljajući kao maserke, ukrale 180 eura. Jedna ga je masirala, a druga pokrala. Zatim je početkom juna ove godine policiji prijavljeno da je na isti način u Brodu opljačkan starac (72). Od njega su uzele bankovnu karticu i pin kod, a zatim sa računa digle novac.