Crna hronika
1

Laktaši: Masovna tuča tokom crkvenog zbora, Rade Božić tvrdi da ga je policija pretukla

FENA
Rade Božić iz Laktaša tvrdi da je u subotu pretučen od nekoliko pripadnika policije iz tog grada, dok iz policije potvrđuju da je u mjestu Slatina, u neposrednoj blizini crkve, prilikom održavanja crkveno-narodnog zbora, došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, u kojem je učestvovalo osam osoba.

Božić je u izjavi banjalučkoj Alternativnoj televiziji naveo da su policajci ne samo pretukli njega i osobe koje su mu pritekle u pomoć, nego su ga primorali da potpiše izjavu u kojoj tvrdi da se opirao hapšenju.

Najavljuje i tužbu.

S druge strane, iz CJB Banja Luka je, uz navođenje inicijala, navedeno da su četiri osobe lišene slobode zbog izvršenih prekršaja po odredbama Zakona o javnom redu i miru RS.

M.R. je narušilo javni red i mir bezobzirnim ponašanjem na taj način što je bacilo pivsko bure na livadu, nakon čega je došlo do verbalne prepirke i međusobne tuče između M.R. i M. R., sa jedne strane i M.T. i M.T. s druge strane.

Dolaskom policijskih službenika Policijske stanice Laktaši, na mjestu događaja zatečeni su u međusobnoj svađi R.B. i M.R. nakon čega je se R.B. oglušilo o naređenje policijskih službenika da prekine sa svađom nego je pokušalo da fizički napadne na M.R. i zbog čega je uz upotrebu sredstava sile jer je pružalo aktivni otpor lišen slobode.

Prilikom uvođenja R.B. u službeno vozilo M.Ć. je narušilo javni red i mir ometanjem državnih organa u vršenju javnih funkcija na taj način što je zatvorilo vrata na službenom vozilu, istovremeno upućujući pogrdne riječi policijskim službenicima zbog čega je lišen slobode.

Nakon toga policijskim službenicima je prišlo lice Đ.A. koje je ometalo lišenje slobode i na zahtjev da pokaže na uvid ličnu kartu, odbilo je nakon čega je počelo bježati, ali je nedugo zatim sustignut i lišen slobode.

Prilikom lišenja slobode Đ.A. policijskim službenicima je prišlo lice B.D. koje je vrijeđanjem i stajanjem između policijskih službenika i osobe lišene slobode izvršilo prekršaj ometanjem državnih organa u vršenju javnih funkcija zbog čega je lišen slobode.

O svim okolnostima obaviješten je dežurni sudija Osnovnog suda Banja Luka, Odjeljenje za prekršaje.

Iz policije navode da je R.B. izdat prekršajni nalog zbog izvršenih prekršaja vrijeđanje i ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija, a M.Ć, A.Đ i B.D. zbog ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija.

Svi oni su svojim potpisom na za to predviđenom mjestu na prekršajnom nalogu prihvatili odgovornost za počinjene prekršaje, potvrđuju iz CJB Banja Luka.

Protiv M.R. bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu zbog prekršaja vrijeđanje, tuča i fizički napad, a protiv M.R. M.T.i M.T. zbog tuče i fizičkog napada.

Osobe lišene slobode su nakon završene krim-obrade puštene na slobodu.