Nastavak svjedočenja
0

Kum Zijada Turkovića: U životu nisam kupio ni gram droge

Piše: F. Bakić
Suđenje Zijadu Turkoviću i ostalima koje se tereti za pripadnost njegovoj zločinačkoj organizaciji, danas je u Sudu BiH vođeno bez prisustva optuženog Milenka Lakića koji je stupio u štrajk glađu.

Lakićev advokat Dejan Bogdanović pojasnio je da mu je klijent posljednji put samo ponavljao "Kako to Sud može odbiti pozivanje Isljama Kalendera i Seada Dumanjića, kada je prilikom njihovog svjedočenja ponavljano optuženima da ih i oni mogu pozvati i ispitati'". Bogdanović je dodao da se Lakić zbog toga odlučio na ovaj vid protesta i da kod njega nema zle namjere.

Predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je podsjetio da je Lakić prošle sedmice najavio da neće doći na ročište, a s obzirom na to da je uredno obaviješten, njegovo odbijanje je neopravdano te je ročište vođeno bez njegovog prisustva.

U nastavku suđenja, svjedoci odbrane Saše Stjepanovića su dali svoje iskaze, nakon čega su Vijeću predočeni materijalni dokazi. Najinteresantnije je bilo svjedočenje Turkovićevog vjenčanog kuma Fikreta Sekovića, koji je rekao da je u ovom predmetu bio pritvoren 20-ak dana, te da još ne zna zašto je bio zatvoren, niti ko je to naredio.

"Isljama Kalendera sam vidio dva puta u životu, u Sarajevu i Zenici, i oba puta je bio u društvu sa Turkovićem. Sa Kalenderom nikada nisam imao poslovnih odnosa. Pominjala se neka trgovina drogom, ali ja u životu ni gram droge nisam kupio. Gospoda iz Tužilaštva su to shvatila. Taj što me teretio, mogao je teretiti koga je htio", rekao je Seković odgovarajući na pitanja Stjepanovićeve odbrane. Na kraju je svjedok kazao Stjepanoviću da ne zna što ga je uopće zvao, kad ga ne poznaje. Osim Turkovića, Seković je izjavio da od optuženih poznaje još samo Muamera Zahitovića.

Stjepanovićeve punica i tetka, Nevenka Relković i Ana Šimić, su izjavile da je Saša sa vanbračnom suprugom putovao u posjete porodici u Hrvatskoj. Svjedok Tarik Hrvo je ispričao da je 2006. godine upoznao Stjepanovića sa svoim daidžom Bakirom Ibrahimovićem, kojem je Saša pomagao u vođenju kafića. Hrvo je još ispričao i da je sa Stjepanovićem radio u zaštitarskoj agenciji Alarm West. Svjedok Senad Granilo je govorio o svojim zapažanjima prilikom pljačke Cargo centra sarajevskog aerodroma.

Nastavak suđenja planiran je za 4. april kada će svjedočiti Šejla Turković.