Teško stanje povrijeđene
0

Krvi 0+ za Amelu za sada ima dovoljno, ali ponestaje zaliha

Piše: A. Panjeta
Djevojka Amela Džindo koja je teško povrijeđena u večerašnjoj pucnjavi i dalje je u teškom stanju i nalazi se u operacionoj sali gdje joj se bore za život.

Kako nam je kazala portparol Kliničkog centra Koševo Biljana Jandrić, tokom operacionog zahvata povrijeđena djevojka je izgubila mnogo krvi i već su joj date velike doze, te je potrebno još krvi krvne grupe 0+. Krv se može dati u Zavodu za tranfuziologiju u Ulici Čekaluša 86.

"Što se tiče povrijeđene djevojke, za nju smo povukli sve zalihe krvi 0+ iz Zavoda za transfuziologiju i nadamo se da će to biti dovoljno, ali u ovom momentu se ljekari i dalje bore za nju, ima strašnu povredu na plućima na kojoj je izgubila 700 mililitara krvi, zašivene su joj jetra i slezena - kazala nem je Biljana Jandrić, dodajući kako će i nakon završetka operacije vjerovatno trebati još krvi.

"Ponavljam, krvi za Amelu za sada ima dovoljno, ali je pitanje šta bi se desilo da nekome drugom zatreba krv 0+ jer su velike zalihe povučene iz Zavoda za transfuziologiju. Oni koji žele dati krv, mogu to učiniti i ujutro isključivo u Zavodu, jer oni jedini imaju sve potrebne uslove za testiranje krvi, te da ne dolaze u Klinički centar", pojasnila je Jandrić. Dodala je da će povrijeđenoj djevojci vjerovatno trebati još krvi nakon operacije kada bi trebala biti prebačena na kliniku za anesteziju i reanimaciju.

Kako je nezvanično prenio BHT1, ubijeni pljačkaš je Alen Makaš, a drugi koji je u bjekstvu je ranjen i još je u bjekstvu. Prema izvorima BHT-a, obojica su štićenici Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine "Hum" u Sarajevu.