Crna hronika
257

Kradljivica Sabaheta Džindo ponovo u akciji

Piše: E. F.
Zenički policajci uhapsili su sinoć u zeničkom tržnom centru poznatu kradljivicu Sabahetu Džindo (54) iz Sarajeva, a nakon prijave osoblja i uprave objekta da je izvršila drske krađe nad nekoliko gostiju ovog objekta.

Kako se može vidjeti na snimku, Sabaheta je veoma hladnokrvno u kafiću uzela tuđu torbu i detaljno je prerovila u potrazi za vrijednim stvarima.

Nakon što je pronašla novac i druge vrijedne stvari, kako u torbama, tako i u jaknama, ona je izlazila iz objekta kao da se ništa nije dogodilo.

Sačekuša za Sabahetu

Slučaj je prijavljen policiji, a Sabaheti je pripremljena sačekuša. Naime, ona se ponovo pojavila u objektu i kada su je zaposlenici primijetili pozvali su policiju. Odmah je uhapšena, ali ubrzo i ponovo puštena na slobodu.

"Sa osumnjičenom će biti obavljen razgovor. Zatraženo je i od kolega iz Sarajeva da nam dostave podatke o ovoj osobi, nakon čega će biti provedena kriminalistička obrada, kazala je Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK.

Sabaheta Džindo poznata je kradljivica, a pred sami kraj prošle godine je opljačkala najmanje dvije osobe u Sarajevu te otela više od 10.000 KM. Klix.ba je tada objavio snimak na kojem se vidi kako 54-godišnja žena iz Sjenice iz jakne mladića krade 3.000 KM.

Tada je uhapšena te je priznala krađu, a policajcima je rekla da je novac izgubila, te je puštena na slobodu.

Narednu "žrtvu" pronašla je nakon nekoliko dana, bila je to 28-godišnja Aida Džakmić. Sabaheta se kretala u neposrednoj blizini Aide, njenog supruga i djece, a onda je iz torbe ukrala 7.000 KM. Nakon što je priznala posljednju krađu, Sabaheta Džindo je uhapšena, a u Tužilaštvu KS određen joj je jednomjesečni pritvor, te je pokrenuta i krivična istraga. Sarajevska policija uhapsila ju je i 02. decembra, zbog sumnje da je počinila krađu na štetu H. M. Ona je i tada predata u nadležnost tužiocu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Međutim, nije zadržana u pritvoru.

Džindo je krala artikle i novčanike iz butika na Dobrinji, u Novom Sarajevu i na Ilidži.

Sabrana dijela

Sabaheta Džindo je po svojim krivičnim djelima poznata i u Travniku, Trebinju, Banjoj Luci, te u Foči.

Godine 2009. u Foči je uhapšena nakon što su je radnice trgovačkih radnji u Karađorđevoj ulici prijavile da je krala torbe i novčanike. M. K., radnica STR Marija, policiji je tada izjavila da joj je nepoznata žena ukrala novčanik u kojem je bilo oko 800 maraka. Srećom, M. K. je krađu primijetila na vrijeme i uspjela vratiti novac.

Godinu dana prije, pripadnici Centra javne bezbjednosti Banja Luka uhapsili su Sabahetu Džindo zbog nekoliko krađa. Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da je Džindo tri godine prije hapšenja iz knjižare Grafo komerc ukrala žensku torbu u kojoj je bilo 45.000 KM. Pored toga, 54-godišnjakinja je vlasnika prodavnice In Dekor u Banjoj Luci oštetila za 11.000 KM.

Kako bi činila krivična djela, Džindo je odlazila i van granica BiH. Ona je u Zagrebu pokrala 13 osoba. Koristeći nepažnju radnica ili mušterija u trgovinama, 2006. godine je krala novčanike ili stvari iz odloženih torbi. Otkrivena je nakon što ju je prepoznala žena iz Imotskog, koju je opljačkala u Mostaru. Da slučajnost bude veća, Sabaheta je u Splitu pokrala i kćerku žene koja ju je prepoznala. "Žrtva" je kradljivicu dva sata pratila i bilježila krađe, a zatim je pozvala policiju. Džindo je policiji priznala još neke krađe, ali za iste je nisu mogli teretiti, navodno zbog nedostatka dokaza.