Ne može se prići objektu zbog dima
0

Konjic: Eksplozije u skladištu municije, poginuo radnik

Piše: E. G.
Konjic
Konjic
U Fabrici namjenske industrije "Igman" u Konjicu jutros je došlo do eksplozije, saznaje Sarajevo-x.com u MUP-u HNK.

U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona još uvijek nemaju detaljne informacije o tome šta se desilo. Prema nezvaničnim informacijama došlo je do pet uzastopnih eksplozija, a radnici koji su jutros došli na posao su evakuisani. Za sada se zna da je jedna osoba poginula u eksploziji, a prema nepotvrđenim informacijama ima još povrijeđenih.

Eksplozija se navodno dogodila u spremnicima municije jutros nešto oko 6.30 sati.

U policiji kažu da još uvijek pripadnici MUP-a nisu ušli u prostorije Fabrike zbog sigurnosnih razloga i da čekaju da se situacija smiri. U krug "Igmana" se očekuje dolazak i vatrogasaca iz Sarajeva.

Više stručnih timova MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona je upućeno na mjesto događaja, zajedno s direktorom policije i kantonalnim tužiteljem.

"Još uvijek se ne može ući u objekat, jer su prostorije zadimljene, a prisutno je i opasno isparavanje. Uviđaj će biti obavljen kada za to budu pogodni uslovi", rekao je za Sarajevo-x.com portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak.

"U eksploziji nisu ugrožene vojne lokacije", rečeno je za Sarajevo-x.com u Oružanim snagama BiH.

Fabrika "Igman" bila je dio vojne industrije bivše Jugoslavije. Izgrađena je 1950. godine, a bila je jedan od najvećih proizvođača municije kalibra od 5,56 do 12,7 milimetara u Evropi.

Nakon privatizacije ove firme, poslije rata u BiH, "Igman" proizvodi sve vrste municije bilo da je riječ o istočnom ili zapadnom naoružanju. Izvozili su svoje proizvode u više od 60 zemalja širom svijeta.