Crna hronika
0

Kina: Porodice nastradalih u brodolomu očajne, žele sami tražiti najmilije

Piše: E. F.
Članovi porodice u iščekivanju (Foto: EPA)
Najbliži članovi porodice 400 osoba koje su nestale nakon što se brod prevrnuo u kineskoj rijeci Jangce protestuju u blizini mjesta nesreće.

Nezadovoljni razvojem događaja i malim brojem informacija o njihovim najmilijim probili su policijski kordon na rijeci Jianli u provinciji Hubei. Tražili su da i sami idu na mjesto nesreće i učestvuju u potrazi za svojim najmilijim.

Državni mediji u ovoj zemlji prenose kako je za sada potvrđena smrt 65 osoba u prevrtanju broda "Istočna zvijezda", dok se za preostalima još uvijek traga.

Spasavaoci koji se bore sa vremenskim neprilikama i teškim kišama probili su ulaz u brod kako bi mogli ući u njegovu unutrašnjost, no od utorka nije pronađena nijedna preživjela osoba.

Spasiti se u ovoj nesreći uspjelo je samo 14 od ukupno 456 putnika. Broj nastradalih penjao se nakon što je prve noći nakon nesreće iz vode izvučeno 39 tijela.

No, zvaničnici kažu kako se još uvijek nadaju da bi mnogi putnici mogli biti zarobljeni negdje u brodu gdje ima dovoljno kisika.

Stručnjaci procjenjuju da se, ukoliko ima preživjelih na tom brodu, zasigurno nalaze na pragu ljudske izdržljivosti.

Za sada se pretpostavlja da je uzrok nesreće tornado koji je u ponedjeljak navečer pogodio ovo mjesto i koji je trajao svega 20 minuta.