Narko recesija
0

Kilogram marihuane poskupio s 300 na 3.000 KM

Piše: A. Panjeta
Iz Afganistana do ulica Sarajeva (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nakon posljednje zapljene devet kilograma "suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu", u MUP-u Kantona Sarajevo održali su pres-konferenciju na kojoj su pokazali "plijen" iz posljednje akcije, te pohvalili saradnju građana i Tužilaštva KS s policijom.

Kako je na presici kazao portparol MUP-a KS Irfan Nefić, u posljednjim akcijama u kojima su zaplijenjene velike količine marihuane od velikog značaja je bila podrška koju je policija imala od građana. Istakao je i zahvalnost medijima čije je korektne izvještaje ocijenio korisnim za ukupnu akciju borbe protiv trgovine narkotika u KS.

Policija je u utorak kod Sanjina Handžića i njegove majke Sadete pronašla devet kilograma marihuane, a u srijedu su u Trnovu zaustavili automobil Golf II, u kojem su također pronašli devet kilograma marihuane, ili policijskim riječnikom kazano "suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu". Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, uhapšen je S.R. iz Kosovske Mitrovice nastanjen u Sarajevu, a oduzeti su automobil u kojem je nađena marihuana, te mobilni telefon.

Glasnogovornik Nefić i policijski istražitelj Admir Vatreš istakli su da policija sa sve većim uspjehom razotkriva grupe i pojedince koji se bave prodajom narkotika, što je potkrijepljeno i podatkom o "narko recesiji" prema kojem je u samo zadnjih nekoliko godina, cijena kilograma droge "na veliko" sa 300 KM porasla na 3.000 KM. Pojasnili su da je cijena porasla zbog činjenice da je zbog sve uspješnijeg djelovanja policije marihuane sve manje na tržištu

Po količini narkotika trenutno prisutnih na ilegalnom tržištu i dalje prednjači marihuana, koja najčešće dolazi kanalima iz Afganistana, pa preko Turske u našu zemlju. Slijede heroin, te kokain koji dolazi iz zemalja Zapadne Evrope, u koje pak najčešće stiže iz Kolumbije. Istaknut je problem amfetamina za koje postoji sumnja da se proizvode u ilegalnoj laboratoriji u nekoj od zemalja u okruženju, s obzirom da su istražitelji primijetili da je zaplijenjeni amfetamin svjež. Spomenut je i stari problem nemogućnosti propisnog uništavanja zaplijenjene marihuane, koja se i dalje skladišti u metalne kase na posebnoj lokaciji.