Crna hronika
0

Kantonalni sud u Mostaru: Jukiću tri godine za ubistvo

FENA
Kantonalni sud Mostar donio je danas nepravomoćnu presudu po starom kaznenom zakonu RBiH kojom je Damira Jukića (1974) iz Prozora-Rame osudio na tri godine zatvora za ubistvo Mije Kovačića 1993. godine.

Jukić je naime proglašen krivim što je dana 18. marta 1993. godine oko 23,30 sati , iz svoje kuće u mjestu Ometala , općina Prozor-Rama, pucao iz lovačke puške u pravcu vozila "Lada Niva" koje se kretalo cestom ispod, a na čijoj haubi su bile, njemu tada nepoznate osobe, koje su pucale u pravcu kapije njegove kuće.

Nakon što se vozilo "Lada Niva" udaljilo na oko 25 metara od kuće optuženog Jukića, on je ponovo za njima ispalio dvije patrone, pa je jednim zrnom sačme profila 7,65 mm pogodio Miju Kovačevića koji je sjedio na prednjoj haubi istog vozila, u predjelu potiljačne strane vrata usljed čega je Kovačević preminuo.

Optuženom će se u izrečenu kaznu zatvora uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od od 19. marta do 3. septembra 1993. godine.

Inače, Jukić je dugo bio nedostupan ovlaštenim organima, ali se nedavno sam javio na sud i priložio jamstvo kao osiguranje da će redovno dolaziti na suđenje.