Ubrzo okončanje velikih istraga
0

Kanevčev: Politika ne utječe na Tužilaštvo Kantona Sarajevo

Piše: N. Jamaković
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com (Foto: N. G./Klix.ba)
Enes Kamenica, Nives Kanevčev i glasnogovornica Tužilaštva KS Jasmina Omićević (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo radi bez političkih pritisaka te odugovlačenje istrage u slučaju Razvojna banka, obustava istrage u aferi Reket, kao i oslobađajuće presude na suđenju Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću nemaju nikakve veze s politikom, izjavila je glavna kantonalna tužiteljica Nives Kanevčev.

Tužiteljica je, odgovarajući na upit novinara u vezi s ovim predmetima, obrazložila da se u slučaju Razvojna banka rade dopunska vještačenja, da je tužitelj, na osnovu prikupljenih saznanja i dokumentacije, donio naredbu o nepokretanju istrage protiv samo jedne prijavljene osobe u aferi Reket, kao i da su uložene žalbe na prvostepene oslobađajuće presude Bičakčiću i Brankoviću.

"U vezi s aferom Reket, mi smo od Tužilaštva BiH dobili dio dokumentacije i nama je u tom predmetu prijavljena samo jedna osoba za pokušaj prevare. Tužitelj je na osnovu predistražnih radnji donio naredbu o nepokretanju istrage u tom slučaju", obrazložila je glavna kantonalna tužiteljica na press konferenciji na kojoj je prezentiran rad Tužilaštva u protekloj godini.

Predistražne radnje traju 27 mjeseci

Dodala je kako Tužilaštvo nije podleglo pritisku ni radeći po prijavi protiv direktora Federalne uprave policije, Dragana Lukača, a nakon što je traženo izuzeće tužitelja Sanina Bogunića, koji je u negativnom kontekstu spominjan u medijima. "Tužilaštvo KS je procijenilo da nema osnova za izuzeće tužitelja, tako da je on nastavio raditi na tom slučaju. I u slučaju kada postoje određeni pritisci na tužitelje, mi moramo istrajati u svom poslu, koji mora ostati neovisan o bilo čijem utjecaju", istakla je Kanvčev.

Ona je odgovorila i da ne može komentarisati činjenicu da predistražne radnje u vezi sa smrću uposlenice Općine Centar Sabine Karić (1965) traju već 27 mjeseci, budući da je taj predmet u istrazi. Obdukcija je pokazala da je žena umrla od plućne embolije, a spominje se da su za njenu smrt odgovorni ljekari. Istraga, međutim, još nije pokrenuta ni protiv jedne osobe. Tužiteljica je, također, kazala i da još uvijek nema dovoljno dokaza da se otvori istraga protiv bilo koga u vezi s ubistvima koja su godinama neriješena (ubistvo Taiba Torlakovića, Ramiza Delalića Ćele, Muzafera Kalića...).

Dobri statistički rezultati

Novinari su pitali tužiteljicu i šta se desilo s "velikim istragama", koje je najavljivala u medijima sredinom prošle godine, na što je njen zamjenik Enes Kamenica kazao kako se odluke u nekim od tih predmeta (da li o obustavi istrage ili podizanju optužnica) mogu očekivati u prvom kvartalu ove godine, budući da se tu radi o specifičnim vještačenjima, ali i zaista obimnim predmetima pa nisu završeni do kraja prošle godine.

Inače, na press konferenciji su istaknuti i statistički pokazatelji prema kojima je Tužilaštvo KS ostvarilo normu od 83,54 posto, što smatraju veoma dobrim rezultatom. "Tužilaštvo KS je prošle godine primilo 4.294 predmeta, od čega ih je riješeno 3.587, a djelimično riješeno 878. Prijavljeno nam je 5.559 osoba, od čega smo riješili 4.692 prijave, odnosno 84,4 posto", dio je statistike koju je navela tužiteljica. Inače, Tužilaštvo je u odnosu na 2010. u protekloj godini imalo znatno više prijava u oblasti privrednog i općeg kriminala, dok je prijava iz nadležnosti Odjela za ratne zločine bilo 91,53 posto manje nego u 2010. Dodajmo još da je Tužilaštvu u protekloj godini dostavljeno 306 izvještaja protiv 435 maloljetnika, što je za 34,26 posto više nego u toku 2010. godine.